Vijesti

BOSS tvrdi da je otkrio veliki skandal s vakcinacijom u BiH. Kažu da je sve bilo nepravilno

Vijeće ministara BiH (akt broj: UPI-0-29-2-0-21) dostavilo je BOSS-u informaciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (broj: 10-02.3-593-1/21) po zahtjevu za pristup informacijama o vakcinaciji protiv koronavirusa, što zahtijeva posebnu pažnju građana jer se zvanične informacije o vakcinaciji ne slažu sa uputama proizvođača vakcina, te će BOSS nakon detaljne analize objaviti sveobuhvatan izvještaj, a za nedostavljene odgovore već su poduzete pravne radnje, istakao je predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je u odgovoru Vijeću ministara BiH i BOSS-u, između ostalog, navela, citiramo: “U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da niti jedna vakcina protiv Covid-19 nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kolokvijalno rečeno nije registrovana. U postupku registracije je ruska vakcina”, završen citat.

PROČITAJTE  Naša stranka o procesu protiv Kasumovića: "Kao da se hapse teroristi". Spominju SDA i HDZ, ali i Silajdžića

Iz uputa proizvođača vakcina izdvajamo informacije koje do sada nigdje nisu zvanično dostavljene od strane državnog organa, između ostalog, za Pfizer vakcine, navedeno je, citiramo: “Kada je vakcina na sobnoj temperaturi, nježno okrenuti bočicu 10 puta. NEMOJTE tresti bočicu. Napomena: Ako se bočica protrese, bacite vakcinu”, završen citat.

Za vakcine Sputnik je navedeno, citiramo: “Nije dopušteno protresanje bočice ili ampule! Sadržaj pažljivo promiješajte laganim kružnim pokretima.”, završen citat, a za vakcinu AstraZeneca, citiramo: “NEMOJTE tresti bočicu.”, završen citat.

Navedeno obavezuje Vijeće ministara BiH kao i Agenciju da što prije obavijeste javnost da li zdravstvene ustanove primjenjuje uputstvo da se bočica vakcine prije vakcinacije mora nježno okrenuti 10 puta i da se bočica mora baciti ako se protrese, a da se druge vakcine moraju pažljivo miješati laganim kružnim pokretima i da nije dopušteno tresti bočicu. Potrebno je objaviti zvanične garancije da se bočice vakcina nisu i neće protresati prilikom transporta do mjesta vakcinacije, te šta se to “lomljivo” nalazi u vakcini zbog čega se mora baciti nakon što se protrese, a posebno što je u uputstvu vakcine Sinopharm navedeno, citiramo: “Vakcinu snažno protresti prije upotrebe.”, završen citat, a u uputstvu vakcine Sinovac, citiramo: “Prije upotrebe dobro promućkati.”, završen citat.

PROČITAJTE  Podignuta krivična prijava protiv ministra zdravstva KS zbog izjave o vakcinaciji


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare