Vijesti

Božićni prijem kod Željke Cvijanović u Istočnom Sarajevu: Prisustovali Forto, Konaković, Dodik…

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović organizirala je danas Božićni prijem u Istočnom Sarajevu. Prije samog prijema izjavila je večeras da, umjesto međunarodnog intervencionizma, domaće institucije na svim nivoima vlasti treba da preuzmu punu odgovornost za procese u BiH.

Cvijanovićeva je poručila da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge.

U obraćanju povodom božićnog prijema upriličenog u Administrativnom centru u Istočnom Sarajevu, ona je istakla da su mir i ljubav temeljne poruke Božića. Ali i univerzalne i neprolazne vrijednosti na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizacija u cjelini.

“Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazuma, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da impozantan tehnološki razvoj čovječanstva u posljednjim decenijama, opet, nažalost, nije ispraćen ekvivalentnim moralnim sazrijevanjem.

“Trajni mir ostao je ideal i nedosanjan san koji je u praksi demantovala surova realnost. Baš kao i u porodicama, manjak dijaloga i razgovora među narodima i državama. Širom svijeta dovodi do nerazumijevanja i rasta tenzija”, ukazala je Cvijanovićeva danas gdje je bio Božićni prijem.

Nasuprot tome, dodala je, tamo gdje se vodi iskren i otvoren dijalog, bez obzira na međusobna neslaganja, mir nikada neće biti doveden u pitanje.

Široku delegaciju iz Republike Srpske činili su predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijer RS-a Radovan Višković, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković. Potom, državni ministar Staša Košarac, za sada entitetski ministar Sevlid Hurtić, Nenad Nešić i drugi.

Edin Forto i Elmedin Konaković bili su među zvanicama božićnog prijema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare