Božinović pokušao objasniti nelogične odluke Hrvatske. Zašto je sad ok da se granica otvori?

91

Prvi čovjek MUP-a RH Davor Božinović pokušao je danas objasniti nelogične poteze koje vuče Krizni stožer kada je u pitanju granica s BiH.

Naime, samo nekoliko dana nakon što je uvedena obaveza samoizolacije za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine i Srbije, danas je donesena odluka kojom oni koji dolaze iz BiH više neće morati u samoizolaciju. Prvobitna odluke je donesena zbog “velikog broja zaraženih”. BiH sad ima još veći broj zaraženih, ali se odluka ukida.

“EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH, rekao je ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Dodao je da žarišta u Hrvatskoj nisu neočekivana, ali su pod kontrolom, a većina oboljelih ima blaže kliničke slike.

Upitan hoće li Hrvatska otvoriti granicu s BiH čak i ako se ta zemlja ne nađe na popisu u preporukama Evropske unije, Božinović kaže:

“Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice”, rekao je Božinović.

Prema podacima od jučer, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini 128 osoba je bilo pozitivno na testiranju od koronavirusa, čime je porastao broj zaraženih u odnosu na nedjelju kada je takvih bilo 108 slučajeva.