Magazin

Brad Pitt htio obnoviti razoreni New Orleans, gradio ljudima jeftine kuće, ali sve se raspadaju: ‘Ništa ne valja!‘

Fondacija Brada Pitta ‘Make it Right’ izgradila je 109 oku ugodnih, pristupačnih kuća u New Orleansu nakon katastrofalnog uragana Katrina koji je pogodio taj grad i okolicu 2005. godine, piše The Conversation. No sada je čitav projekt u totalnom kaosu. Velika većina nedavno izgrađenih kuća ima pregršt nedostataka – stvara se plijesan, napali su ih termiti, drvo je istrulilo te su često poplavljene.

Najmanje šest kuća napušteno je i zakucano daskama. Mnogi stanari potražili su pravdu na sudu. Tako je neprofitna organizacija, koja je izgradila kuće uz pomoć mnogih poznatih arhitekata poput Franka Gehrya, one koji su preživjeli jednu katastrofu zapravo uvukla u drugu.

Zbog konstrukcijskih nedostataka, mnogi se stanari boje za vlastito zdravlje. Zaklada ‘Make it Right’ (‘Napravi kako treba’, prev.) unatoč imenu, nije riješila probleme i prestala je pomagati stanarima. Umjesto toga, ta neprofitna zaklada koju vodi velika filmska zvijezda prestala je postojati.

Jedna od oštećenih kuća snimljena 2019.

Judith Keller sa Sveučilišta Illinois, prati rad ove fondacije od 2018. godine kad su stanari pokušali nagovoriti gradsko vijeće New Orleansa da pregleda kuće. Otada se situacija dodatno pogoršala.

Niz pristupačnih kuća smješten je u historijskoj crnačkoj četvrti New Orleansa Lower Ninth Ward u kojoj uglavnom živi stanovništvo s nižim prihodima. Kuće su izgrađene između 2008. i 2015. godine i neobične su iz nekoliko razloga.

Arhitekti koji su sagradili kuće nastojali su ih dizajnirati tako da budu ‘zelene’ i održive pa tako sve kuće imaju solarne panele i energetski učinkovito grijanje i hlađenje.

Zaklada ‘Make it Right’ objavila je da je na izgradnju kuća potrošila 26,8 milijuna dolara. Kako bi tih 150 kuća, koliko ih se na početku namjeravalo izgraditi, bilo cjenovno prihvatljivo, prodavale su se za iznos od oko 150.000 dolara što je manje od iznosa koji je bio potreban da se kuće izgrade.

Izvođač radova kazao je da je njegova misija ‘popraviti dizajn i uvjete pristupačnog smještaja’ kao i ‘izgraditi ih na najbolji mogući način’.

Zaklada ‘Make it Right’ također je željela revitalizirati četvrt Lower Ninth Ward i okupiti ljude. Na primjer, izgrađen je i zajednički vrt u kojemu su se redovito održavali sastanci novih vlasnika kuća.

Iako neke od tih građevina nisu stare niti deset godina, podaci pokazuju da ih je tek šest u koliko toliko dobrom stanju. Većina ih je imala ili djelomične popravke ili su bile u potpunosti renovirane zbog strukturalnih nedostataka. Dvije su srušene zbog ozbiljnih problema s plijesni.

Mnogim su kućama nedostajale neke osnovne stvari poput žljebova za kišnicu i vodootporne fasade, što je potrebno da bi kuća mogla izdržati suptropsku klimu i jake kiše u New Orleansu.

Brad Pitt koji je pokrenuo ovu organizaciju 2007. godine, u narednim je godinama služio kao prepoznatljivo lice čitavog projekta, a 2018. još je bio naveden kao član upravnog odbora.

Tek izrađene kuće 2014.

Pittovi odvjetnici su kazali da se glumca ne može tužiti zbog propusta u gradnji, no sud je 2019. odlučio da je Pitt ipak odgovoran jer je osnivač fondacije i jedan od njenih glavnih financijera.

Profesorica Judith Keller razgovarala je s 11 stanara, kao i stručnjacima za urbano planiranje koji su radili na ovom projektu. Osim toga, prikupila je podatke o procjeni vrijednosti nekretnina i izdanim građevinskim dozvolama na području New Orleansa. Također, dok je i sama živjela u toj četvrti, popisala je sve kuće i zabilježila njihovo stanje.

Stanari su joj rekli kako su na početku bili vrlo uzbuđeni što će biti dio projekta. Jedan od stanara kojeg je nazvala Harry kako bi zaštitila njegov identitet, morao se iseliti zbog kompletne obnove koja na kraju nije riješila sve probleme.

‘Na neki način, dobili su i drugu šansu da opet sve naprave pogrešno, a ne kako treba’, kazao je Harry.

Od početka 2022. šest kuća je iseljeno zbog plijesni, truleži, poplave i drugih problema. Hanna, mlada stanarka kojoj je to prva kuća u životu, također se iselila iz kuće koja je na kraju – srušena.

Samo osam mjeseci nakon što se uselila, Hanna je rekla da je njezina kuća bila u rasulu. Ravan krov nije mogao izdržati jake kiše, zbog čega je voda ulazila u kuću, a nakon toga je uslijedila najezda termita i plijesan zbog čega je Hannah imala i zdravstvene poteškoće.

‘Uvijek volim stvari gledati s vedrije strane, no u ovom slučaju doista to ne mogu jer je kuća promijenila štošta u mom životu’, kazala je.

Mnogi stanari imali su slične probleme i žive u stalnoj neizvjesnosti.

Ne znaju koliko će njihova kuća još izdržati, jesu li bili izloženi plijesni i hoće li to utjecati na njihovo zdravlje, i, najgore, što će se dogoditi s njihovim financijama ako izgube dom.

‘Ovo ne možemo jednostavno ugasiti. Nekad mislim da sjedim na bombi koja čeka da eksplodira’, kažu stanari.

Drugi su situaciju u kojoj su se našli opisali kao ‘vrlo stresan život na rubu’ te osjećaju da su ‘iskorišteni u najvećoj mogućoj mjeri’.

Pitaju se kome se mogu obratiti za pomoć.

‘Ono što nas je najviše razočaralo je manjak ikakve odgovornosti od strane Zaklade ‘Make It Right’, kaže jedan od stanara.

Kad je fondacija odbila pomoći stanarima, nekolicina njih je podigla tužbe, a parnice su još u toku. Neki stanari, pak, krive lokalne vlasti.

‘Imamo problema i s gradom, jer oni koji su trebali pregledati kuće i utvrditi jesi li sigurne, nisu to napravili’, kaže jedna stanarka koja je u čitavu priču željela uključiti i odjel za sigurnost i građevinske dozvole.

Zaklada ‘Make it Right’ preselila je svoj ured iz ulice Magazine u New Orleansu u decembru 2021. Mnogi su pokušavali doći do zaklade putem e-maila, telefonom ili osobno, ali bez uspjeha.

Kad je Judith Keller došla do ureda zaklade u prosincu 2021. godine, ondje nije nikoga našla. Umjesto toga, naišla je na ekipu za selidbu koja je prebacivala namještaj i neke stvari zaklade u spremište.

Zaklada također još od 2018. nije ispunila tzv. formular 990, odnosno godišnji izvještaj koji moraju predati sve neprofitne organizacije.

Lokalni mediji pišu da je zakladu tužila i banka. U međuvremenu je s interneta skinuta web stranica zaklade, a telefonski broj koji je bio naveden na poreznoj prijavi, više ne funkcionira.

Čak je i osoba koja je kosila travu oko tih kuća, kazala kako joj zaklada duguje novac.

U zamjenu, Zaklada ‘Make It Right’ tužila je svoje izvršne direktore i glavne arhitekte jer nisu obavili dobar posao.

Zaklada je prekinula sličan projekt pristupačne stanogradnje u Kansas Cityju, ostavivši prazne parcele. Zaklada je bila uključena i u projekt u Montani gdje su također nastali pravni problemi, i u New Jerseyju.

S obzirom da se jedna od napuštenih kuća pretvara u pravu opasnost za sigurnost, grad je planira preuzeti. Porezna prijava Zaklade ‘Make It Right’ iz 2018. pokazala je da je organizacija te godine više potrošila na sudske procese nego na izgradnju i održavanje kuća.

To je slično iskustvu stanara koji ne primjećuju da se zaklada uopće više bavi tom zajednicom. Neki su počeli iz vlastitih džepova plaćati popravke kako bi barem malo sanirali svoje kuće.

‘Većinu popravaka obavio sam sam. Pločice na trijemu su otpadale, drvo je istrulilo, sve sam to zamijenio, polako, znate, kako sam si mogao priuštiti.’

Unatoč njihovom iskustvu, neki stanari i dalje vjeruju da je osnivač Zaklade ‘Make It Right’ imao dobre namjere. ‘Ne krivim Brada Pitta’, kaže jedan od stanara. ‘Imao je viziju izgraditi jeftine kuće i vratiti ljude u Lower Ninth Ward.’

Iako neprofitni građevinski projekti mogu igrati ključnu ulogu u stvaranju pristupačnih stanova, ostaju otvorena mnoga pitanja vezana uz njihovu odgovornost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Naomi Samuel
Naomi Samuel
14 dana

Bok prijatelji, ja sam Naomi Samuel, nova sam ovdje, ne znam kako stvari ovdje funkcioniraju, ali ovdje sam pročitala dobre komentare i dodat ću malo iz svog života jer će mnogima biti od koristi mi ovdje, u potrazi za odgovorima i odnosima za rješavanje problema. Bila sam četiri godine u vezi sa Samulom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema svom mužu, pitala sam ga o svemu sam obećao, ali on je odbio. Objasnila sam problem svog odnosa s kolegicom na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavniku koji bi mi mogao pomoći da napravim ljubavnu čaroliju da vratim muškarca kući, ali ja sam žena koja nikad nije vjerovala u magiju, imala sam nema izbora , probala sam, kontaktirala sam vrača i rekao mi je da nema problema da će sve biti u redu u roku od tri dana, moj bivši će mi se vratiti u roku od tri dana, dr alaba je bacio urok i svaka druga amajlija u njegovom do hrama u moje ime usred noći. Začudo, drugi dan je bilo oko podneva. 16.00 Zvali su me sa nepoznatog broja, nazvao me bivši muž, bila sam toliko iznenađena da sam se javila na telefon, vidjela da je to moj muž, dugo smo razgovarali i sve što je rekao je da mu je žao. . jer je sve bilo krivo, rekao je da želi da mu se vratim da me voli još više. Bila sam tako sretna i otišla sam kod njega, kako smo počeli sretno živjeti zajedno i dan danas. Od tada sam obećao da ću podijeliti svoje dobre vijesti s ljubavnim igrama koje rade savršeno bez ikakvih nuspojava. Imam čvrstu namjeru da netko za koga znam da ima problema u vezi može pomoći takvoj osobi upućujući mu jedinu pravu i moćnu provjeru pravopisa koja mi je pomogla riješiti problem u braku. email:[email protected] možete mu poslati email ako vam je potrebna pomoć u vašoj vezi možete ga kontaktirati na WhatsApp i Viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744