Politika

Brammertz poručio: Bivša Jugoslavija se mora suočiti sa prošlošću. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je dobar znak

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kazao je da je suočavanje sa prošlošću važan zadatak za države bivše Jugoslavije. Također, naveo je kako je jedan od glavnih problema glorifikacija ratnih zločinaca i poricanje zločina.

Istaknuo je kako je treba nešto podueti u društvima kako bi se spriječilo veličanje ratnih zločinaca i poricanje zločina.

“Samo sprovođenjem iskrene procjene sukoba i odavanjem počasti žrtvama sa svih strana, zemlje regiona mogu preduzeti ključne korake u pravcu izgradnje funkcionalnih društava. Političari često negiraju zločine i veličaju ratne zločince kako bi progurali svoje političke agende”, naveo je Brammertz u intervjuu agenciji MINA.

Navodi kako umjesto da osude poricanje zločina i veličanje ratnih zločinaca, oni to podržavaju javnom retorikom i podjelama.

On je istakao da je nezamislivo da oni koji su odgovorni za sprovođenje kampanja etničkog čišćenja mogu biti viđeni kao heroji.

PROČITAJTE  Kod Vukovara otkrivena masovna grobnica: 'Srbija će morati dati neke podatke'

“Suočavanje s prošlošću važan je zadatak za zemlje bivše Jugoslavije, mada samo procesuiranje ratnih zločina ne može da dovede do pomirenja. Ipak, da bi došlo do bilo kakvog pomirenja odgovorni za zločine koji su počinjeni moraju biti procesuirani. Procesuiranje ovih zločina, uključujući i neke od najviših ratnih vođa sa svih strana, zaključeno je na međunarodnom nivou”, naveo je Brammertz.

Kako je kazao, iako je to poglavlje zatvoreno, mnoge slučajeve i dalje treba procesuirati u zemljama regiona.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, kazao je da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao što nije bilo ni oružanog sukoba koji se dogodio na teritoriji Crne Gore.

PROČITAJTE  Javne ličnosti iz Srbije se pokrenule zbog murala ratnog zločinca: "Srbija je izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete"

Brammertz je rekao da ih uvijek podsjeća da su mnogi građani Crne Gore učestvovali u sukobu, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

On je kazao da materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu.

Brammertz je ponovio da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore dobar i ohrabrujući znak i da je to izvrstan i uravnotežen tekst.

“Vjerujem da ova rezolucija pruža žrtvama upravo ono što im treba: potvrdu da se genocid u Srebrenici dogodio i još važnije potvrdu da je odgovornost za to pojedinačna krivična odgovornost onih kojima je suđeno i koji su osuđeni za ovaj zločin”, naveo je Brammertz.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare