Ekonomija

Brazil i Argentina žele uvesti zajedničku valutu

Brazil i Argentina nameravaju uvesti veću ekonomsku integraciju, uključujući razvoj zajedničke valute.

Navlei su to brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i argentinski čelnik Alberto Fernandez u zajedničkom članku.

Brazil: Ministar prvi spomenuo ideju

“Namjeravamo da prevaziđemo prepreke našim berzama, Želimo da pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo upotrebu lokalnih valuta”, navodi se u njihovom tekstu.

On je objavljen na argentinskom websiteu Perfil.

“Također smo odlučili da unaprijedimo diskusiju o zajedničkoj južnoameričkoj valuti. Ona se može koristiti i za finansijske i komercijalne tokove. Smanjilo bi to troškove operacija i našu vanjsku ranjivost”, navodi se u članku.

Ideja o zajedničkoj valuti prvobitno je pokrenuta u članku koji su prošle godine napisali Fernando Haddad i Gabriel Galipolo. Oni su sada brazilski ministar finansija i njegov izvršni sekretar.

Lula je to spomenuo tokom predizborne kampanje.

Lula je odabrao Argentinu za svoje inauguralno međunarodno putovanje otkako je preuzeo dužnost. Drži se tradicije prve posjete najvećem trgovinskom partneru Brazila u regiji.

To je uslijedilo nakon četiri godine napetih odnosa tokom vladavine bivšeg brazilskog desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Bolsonaro se povukao

Lulin put u susjednu Argentinu označava i povratak Brazila u Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC). Zajednicu je Brazil napustio 2019. po nalogu Bolsonara.

On je odbio da učestvuje u regionalnoj grupaciji zbog prisustva Kube i Venecuele.

Obojica predsjednika naglasili su potrebu za dobrim odnosima između Argentine i Brazila. Time bi ojačali regionalnu integraciju, navodi se u članku.

Čelnici su također naglasili jačanje trgovinskog bloka Mercosur. Blok uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

“Skupa s našim partnerima želimo da Mercosur predstavlja platformu za našu efikasnu integraciju u svijet, kroz zajedničke pregovore o uravnoteženim trgovinskim sporazumima koji odgovaraju našim strateškim razvojnim ciljevima”, navode dvojica predsjednika.

Samit u Argentini

Financial Times je objavio da će susjedne zemlje ove sedmice objaviti da počinju pripremne radove na zajedničkoj valuti.

O planu će se raspravljati na samitu u Buenos Airesu ove sedmice. Fokusirat će se na to kako bi nova valuta koju Brazil predlaže da zove “sur” (jug) mogla povećati regionalnu trgovinu.

Time bi smanjila oslanjanje na američki dolar, izvještava FT pozivajući se na zvaničnike.

Političari iz obje zemlje razgovarali su o toj ideji još 2019. godine. No, tada su naišli na otpor brazilske centralne banke.

Prvobitno pokrenuta kao bilateralni projekat, inicijativa će kasnije biti proširena i na druge latinoameričke zemlje, navodi se u izvještaju. Zvanična objava se očekuje tokom Luline posjete Argentini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare