Vijesti

Brisel: Za BiH 250 miliona eura. Srbiji – ništa!

Bosna i Hercegovina može dobiti 250 miliona eura pomoći iz fonda mikrofinansija, objavljeno je u Briselu.

Evropska komisija objavila je da je s 3 milijarde eura spremna pomoći brojnim državama izvan Evropske unije. Ukoliko Vijeće Evropske unije, tijelo koje čine resorni ministri 27 članica, te Evropski parlament, odobre plan, u narednih godinu dana novac će biti distribuiran.

„Nakon što se plan usvoji, Evropska komisija je spremna uplatiti novac državama u najkraćem mogućem roku. Preduslov je i da se usaglasimo o Memorandumu u razumijevanju s svakom od država. Druga uplata mogla bi biti realizirana u četvrtom kvartalu ove ili prvom kvartalu naredne godine, ako se na vrijeme provedu i političke mjere koje idu uz ove transakcije”, navodi se u saopćenju Komisije.

Posebno se ističe da je riječ o kreditu pod vrlo povoljnim uslovima.

Iz Brisela naglašavaju i da će pomoć biti tijesno koordinirana s onom koju daje Međunarodni monetarni fond.

Zanimljivo je da je prijedlogom Evropske komisije predviđeno da se finansijski pomognu sve države zapadnog Balkana, osim Srbije!

Zašto nje nema, nije objašnjeno. Ranije je šef diplomatije EU Joseph Borell zamjerio Beogradu na reklamiranju pomoći iz Kine i ignoriranju konvoja koji su iz EU nedavno stigli u Beograd s neophodnim instrumentima za borbu protiv koronavirusa.

Kako smo već objavilil, od država regiona, najveća pomoć planirana je upravo za našu zemlju – 250 miliona eura. Sjevernoj Makedoniji namijenjeno je 160 miliona eura, Albaniji 180, Kosovu 100, Crnoj Gori 60 miliona eura.

Od ostalih država, koje se podvode pod „blisko susjedstvo EU”, Ukrajina bi trebala dobiti 1,2 milijarde, Tunis 600 miliona eura…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare