Svijet

Britanija ukida dnevne izvještaje o umrlima od korone. Sumnja na preuveličan broj mrtvih

Britanska vlada je danas saopćila da privremeno prekida sa svakodnevnim izvještavanjem o broju umrlih od koronavirusa nakon što je vlada odlučila preispitati metodologiju kojom se dobivaju ti podaci, smatrajući da je moguće da broj umrlih preuveličavao.

Akademici tvrde da način na koji Javno zdravstvo Engleske (PHE), vladina agencija zadužena za upravljanje epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje brojke vezane uz covid-19 iskrivljuje stvarno stanje u odnosu na druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

“Trenutno se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli (…) a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti”, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli iako su od pozitivnog testa na koronu do smrti bili prošli mjeseci.

Drugačija metodologija u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva u tu statistiku ubrajaju samo one koji su preminuli unutar 28 dana od kada je utvrđeno da su pozitivni na novi koronavirus.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milion stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

Zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine

Britanija je u više navrata upozorila da zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine.

Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus, koji su se oporavili, i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa “čak i ako su mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare