Svijet

Britanka s 15 godina otišla u ISIL u Siriju: ‘Moj jedini zločin je da sam bila glupa’

Britanka koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji, Shamima Begum na britanskoj je televiziji poručila da se želi vratiti u Veliku Britaniju i suočiti s optužbama za terorizam kako bi dokazala svoju nevinost. Kaže i da Velikoj Britaniji može pomoći u borbi protiv terorizma.

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. kad je imala 15 godina pa je s dvije školske prijateljice otputovala u Siriju preko Turske.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine. Ondje je ostala četiri godine, dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkako je napustila Britaniju, rodila je troje djece, no sve troje u međuvremenu je umrlo.

‘Očito se ne snalazite u borbi s terorizmom’

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova joj je u julu prošle godine oduzelo državljanstvo, a sud joj je zabranio povratak u državu.

Begum je tokom gostovanja na televiziji uputila i poruku Borisu Johnsonu: “Mogu vam pomoći u vašoj borbi protiv terorizma jer očito ne znate šta radite.”

PROČITAJTE  Mahmutović: Gojković je trebala biti osuđena za ratne zločine zajedno sa Šešeljem

“Želim reći da se očito ne snalazite u borbi s ekstremizmom i terorizmom u svojoj zemlji. Želim vam pomoći u tome koristeći iskustvo koje sam stekla s ekstremistima, otkriti vam što oni govore, kako uvjeravaju ljude da čine to što čine i zašto ljudi dolaze na mjesta poput Sirije”, rekla je u emisiji Good Morning Britain.

Begum je dodala da, iako vjeruje da je njen jedini zločin to što je bila “dovoljno glupa” da se priključi ISIL-u, ipak zaslužuje pošteno suđenje.

‘Moj jedini zločin je da sam bila glupa’

“Iskreno, jedini zločin za koji mislim da sam ga počinila je to što sam bila dovoljno glupa da se priključim ISIL-u, pa čak se i to može pobiti jer sam imala 15 godina kad sam došla, a ne možete, znate, suditi nekom tko ima 15 godina zbog pogreške zbog koje je vrlo brzo požalio”, rekla je.

“Ako zaista mislite da sam to učinila, zašto me ne vratite u Veliku Britaniju i ne izvedete pred sud i saslušate moju stranu priče? Ako iskreno vjerujete da sam kriva, zar ne mislite da moram biti u zatvoru zbog toga?” rekla je.

PROČITAJTE  Saopćenje iz WHO: Delta soj je zamijenio ostala tri zabrinjavajuća soja

“Činjenica je da mislite da bih radije trebala trunuti ovdje, umjesto da se suočim sa suđenjem… Demokracija u kojoj živite kaže da svi zaslužuju pošteno suđenje”, rekla je Begum.

Rekla je i da britanska vlada nema nikakve dokaze protiv nje.

“Nema dokaza jer se nikada ništa nije dogodilo”, rekla je.

Vlada: Prioritet nam je nacionalna sigurnost

Dodala je i da bi radije umrla nego se vratila Islamskoj državi. “Moj jedini zločin je da sam bila dovoljno glupa da se pridružim ISIL-u”, rekla je.

Kao odgovor na intervju Shamime Begum, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: “Glavni prioritet vlade ostaje održavanje naše nacionalne sigurnosti i zaštita javnosti. Ne komentiramo rutinski pojedinačne slučajeve.”Povezani postovi: