Vijesti

Britanska amasadorica u UN-u: Dodikove akcije izazivaju opasan konflikt

U Vijeću sigurnosti UN-a trenutno se raspravlja o BiH.

Nakon izlaganja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ambasadori zemalja iznose svoja viđenja o situaciju i našoj državi.

Zanimljivo izlaganje imala je ambasadorica Velike Britanije Barbara Woodward.

“Vitalno je za Vijeće sigurnosti da ima puni dijalog sa Schmidtom o sitauciju u BiH. Pozdravljam i predsjedavajćeg Šefika Džaferovića koji je došao u New York.

Nažalost, Shcmidtov izvještaj ponovo crta zabrinjavajuću sliku iz zemlje. Politička nestabilnost na svim nivoima, zabrinjavaju akcije predstavnika RS, posebno Miorada Dodika koji namjerava formirati vojsku RS te druge aktivnosti na povlačenju iz državnih institucija su prijetnja stabilnosti i miru, izazivaju opasni konflikt”, rekla je Woodward.

Kaže da je važnije nego ikad da se Vijeće sigurnosti založi za provedbu Dejtonskog sporazuma te da podrži progresivne politike u BiH.

“Velika Britanija stoji čvrsto uz Dejtonski sprazum i teritorijalni intgriret BiH. Mi smo nedavno uveli sankcije kako bi poslali jasnu poruku onima koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine”, rekla je ona.

Kaže da podržavaju visokog predstavnika kao i pravo na korištenje njegovih ovlasti koje je koristio i nedavno.

“Politike razdvajanja su opasne. Mi pozivamo sve aktere da se fokusiraju na bolji standard života za sve građane i prave napredatak. Izbori u oktobru moraju se održati bez odlaganja”, rekla je Woodward.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare