Vijesti

Britanska ministrica Morton u Srebrenici: Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir

Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid – izjavila je ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton tokom posjete Srebrenici, gdje je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odala počast žrtvama genocida te se susrela s majkama Srebrenice.

Poručila je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine.

“Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti”, podvukla je u izjavi Feni ministrica Morton.

Kako je naglasila, svi moramo prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posljedice predrasuda i mržnje. Bitno je, potcrtala je, da odbacimo govor mržnje, osudimo veličanje počinioca genocida i ratnih zločina i poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova.

“Zato je UK toliko uključeno u Berlinski proces i sarađuje s liderima iz cijelog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusjedskim odnosima. I zato i dalje imamo ključnu ulogu u okončanju nekažnjavanja za ove užasne zločine, kao što smo pokazali prihvatajući da osiguramo zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić služiti svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid”, kazala je.

Ističe kako UK ostaje pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine i cijelog regiona te da će nastaviti poticati istinsko pomirenje širom regiona, zasnovano na prihvatanju istine.

Samo tako će, poručila je, doći do dugotrajne stabilnosti i svjetlije budućnosti za generacije koje dolaze.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić zahvalio je Vladi Velike Britanije za pomoć i istaknuo da upravo zahvaljujući tome taj centar postaje regionalni centar za istraživanje i proučavanje genocida.

Suljagić u izjavi za Fenu kaže da je ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton danas u Potočarima iskazala podršku ne samo radu Memorijalnom centru, nego i preživjelim žtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama.

“Danas je ministrica Morton ovdje još jednom osudila negiranje genocida koje, nažalost, dolazi sa nekih od najviših mjesta u Vladi entiteta RS odnosno Republike Srbije”, izjavio je Suljagić.

Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton, zajedno sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom, tokom posjete Srebrenici je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odala počast žrtvama genocida te se susrela s majkama Srebrenice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare