Svijet

Britanski mediji: Šta se desilo Borisu Johnsonu? Je li to posljedica koronavirusa?

O novom koronavirusu još uvijek se ne zna puno, a doista zastrašujuće zvuče studije koje su pokazale kako SARS-CoV-2 ostavlja posljedice i na mozak, kao i na mentalno zdravlje, o čemu se tek provode brojne studije.

Britanski mediji su se ovih dana raspisali i o svom premijeru Borisu Johnsonu koji je u aprilu prebolio covid-19 te su se zapitali je li ga promijenio boravak na intenzivnoj.

„Je li to Johnsona promijenio covid pa se sad čini kao normalna osoba“, u svom se bespoštednom stilu pitaju britanski mediji, poznati po svom pristupu in your face.

Koliko ga je to iskustvo promijenilo, dokazuje i podatak da je premijer koji je od početka bio izrazito skeptičan prema novom virusu te se bez straha rukovao i odbijao nositi masku, svom sinu Wilfredu dao drugo ime Nicholas po ljekarima dr. Nicku Priceu i dr. Nicku Hartu, koji su mu spasili život.

The Guardian se pak zapitao nije li to iskustvo natjeralo Johnsona, poznatog po poprilično bahatom načinu komunikacije, da na neki način preispita svoj život i stavove.

 

Dakako, bez stručne medicinske procjene nije moguće znati je li njegova bolest ostavila psihološki trag, kaže profesor Neil Greenberg s King’s Collegea u Londonu. Ali ne bi bilo iznenađujuće da jest. Za mnoge ljude primanje na odjel intenzivne njege znači da se prvi put suočavaju s vlastitom smrtnošću.

Ranije studije sugeriraju da otprilike svaka peta preživjela osoba s intenzivne njege razvija posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

“Još ne znamo odnosi li se to i na pacijente koji su preboljeli Covid, ali ne vidim nijedan razlog zašto bi to u njihovom slučaju moglo biti manje izraženo. Štaviše, rekao bih da bismo mogli tvrditi da bi moglo biti i gore jer je cijela ta situacija oko novog koronavirusa vrlo neizvjesna te nitko ne zna kako će na kraju završiti. Čak i za one koji ne razviju formalnu bolest poput PTSP-a, to će vjerojatno biti značajan trenutak koji će im promijeniti život”, mišljenja je Greenberg.Povezani postovi: