Svijet

Britanski ministar odbrane Wallace: “Rusija je praktično anektirala dio Ukrajine”

Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je u utorak da je Rusija de facto anektirala dio teritorija suverene države Ukrajine te kako se ne bi trebalo oklijevati u činjenju svega što je potrebno u odvraćanju Putina od potkopavanja NATO-a i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Wallace je u obraćanju na otvaranju sastanka Zajedničkih ekspedicijskih snaga (JEF), na kojem su učestvovali ministri odbrane baltičkih i skandinavskih zemalja, naveo da je odluka Rusije da prizna tzv. Narodnu Republiku Donjeck i tzv. Narodnu Republiku Lugansk u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Ocijenio je da je situacija u Ukrajini "izuzetno ozbiljna".

"Ovo je suverena država (Ukrajina) čiji je dio teritorija sada de facto pripojen. Ukrajina je suverena i demokratska država u Evropi. Svi bismo trebali biti zabrinuti u Evropi i ne oklijevati učiniti sve što je potrebno da odvratimo Putina od potkopavanja i NATO-a i Europe i, što je još važnije, naših vrijednosti", poručio je Wallace.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Kremlju priznao ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija te izdao naredbu Oružanim snagama Rusije da očuvaju mir takozvane Narodne Republike Donjeck i takozvane Narodne Republike Lugansk.