Svijet

Britanski ministar odbrane žestoko o Putinu: On je slika fašizma od prije 77 godina. Za njega ovo nije Dan pobjede nego sramota

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali slika su fašizma i tiranije od prije 77 godina, a njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar odbrane Ben Wallace.

U govoru koji se poklopio s ruskim mimohodom povodom Dana pobjede kojom se obilježava kraj Drugoga svjetskog rata, Wallace je rekao da su ruski generali suučesnici kao i njihov predsjednik te da bi se trebali suočiti s vojnim sudom zbog rata u Ukrajini.

“Invazijom na Ukrajinu, Putin i njegov uži krug generala sada odražavaju fašizam i tiraniju od prije 77 godina, ponavljajući pogreške totalitarnog režima prošlog stoljeća”, rekao je.

“Za njih i za Putina ne može biti Dana pobjede, samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini.”

Wallace je govorio dok se Putin obraćao vojsci na Crvenom trgu na godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, evocirajući sjećanje na sovjetsko herojstvo kako bi potaknuo svoju vojsku na pobjedu u Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare