Svijet

Britansko upozorenje Putinu: Znajte da taj potez znači rat sa NATO savezom

Britanija je upozorila Vladimira Putina da ako "jedan prst" ruskog vojnika kroči na teritorij NATO-a "to će biti rat".

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da je Zapad bio jasan u vezi s odgovorom na bilo kakvu agresiju na svom teritoriju nakon bombardovanja blizu granice s Poljskom.

Vojna baza Yavoriv u nedjelju je gađana smrtonosnim baražom projektila, samo nekoliko milja od poljske granice. Ljude su probudile sirene prije nego što je "nebo postalo crveno" kada su projektili pali, ubivši 35, a 134 ranjeno, piše Mirror.

Gospodin Javid je osudio napad i upozorio Putina da bi se mogao suočiti s ratom s 30 zemalja NATO-a ako se sukob preseli na njihov teritorij.

"Ako samo jedan prst ruskog vojnika kroči na teritorij NATO-a onda bi to bio rat s NATO-om", rekao je za Sky News.

U drugom intervjuu rekao je da "nije nemoguće" da će Rusija pokrenuti napad na teritorij NATO-a, ali misli da je to "vrlo malo vjerovatno".

Upozorenje dolazi nakon što je ruski opozicioni političar rekao da će Vladimir Putin "uništiti svijet" ako se ne obuzda i da se globalni čelnici trebaju pripremiti za upotrebu nuklearnog oružja.

Leonid Volkov, bivši šef kabineta zatvorenog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog, izdao je mračno upozorenje u nedjelju - i rekao da želi da njegovi sagrađani Rusi jasno stave do znanja da " ovo nije naš rat".

Gospodin Javid je također optužio Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na rodilište u Mariupolju, a SZO je izjavio da je u zdravstvenim ustanovama počinjen 31 zločin.

Rekao je: "Zapravo, najnovije informacije koje imam od Svjetske zdravstvene organizacije su da sada imaju dokumentirane dokaze o najmanje 31 takvom napadu na bolnice u zdravstvenim ustanovama, uključujući granatiranje.

"Prije nekoliko dana i bolnice gdje su smješteni teško bolesni pacijenti koji boluju od raka. Dakle, ovo su ratni zločini."

Sekretar ureda Dominic Raab otputovat će danas u Haag kako bi ponudio britansku pomoć u prikupljanju dokaza o potencijalnim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini. Boris Johnson također će ove sedmice ugostiti nordijske i baltičke čelnike kako bi razgovarali o sigurnosti dok se ruski napadi nastavljaju.

U razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u nedjelju, premijer je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo "nastaviti tražiti više opcija za jačanje ukrajinske samoodbrane".

Johnson je rekao Zelenskom da "barbarski postupci" ruskog predsjednika Vladimira Putina "testiraju ne samo Ukrajinu već cijelo čovječanstvo".

Ova izjava dolazi uoči pokretanja novog plana kojim bi se Britancima omogućilo da prihvate ukrajinske izbjeglice u svoje domove.

Očekuje se da će sekretar Michael Gove iznijeti više detalja u Commons-u, prije nego što web stranica bude aktivna i omogućila ljudima da registruju svoje interesovanje.