Region

Brnabić na Kosovo ušla s prelijepljenim simbolima Srbije na tablicama

Predsjednica Vlade Srbije prvi put je poslije dva mandata na toj funkciji posjetila Kosovo. Njena pratnja, uključujući i vozilo u kojem se nalazila, morali su, kao i svi građani Srbije koji ulaze na Kosovo automobilima, da prelijepe oznake države Srbije na registarskim tablicama.

Kako se može videti na snimcima, pri dolasku u Kosovsku Mitrovicu srbijansku premijerku pratio je veliki broj službenih vozila pod rotacijom.

Sva vozila su imala tablice na kojima su državni simboli prelijepljeni naljepnicama.

Naljepnice nisu imali automobili sa oznakama RKS.

Kako pregovarači Srbije i Kosova nisu postigli dogovor o trajnom rješenju za registarske tablice za vozila iz Srbije i Kosova, i dalje važi režim naljepnica.

To znači da vozači na svojim automobilima i s jedne i s druge strane preljepljuju državne simbole na tablicama.

To je morala da uradi i pratnja i vozilo premijerke Srbije Ane Brnabić.

Podsjetimo, kriza oko registarskih oznaka prošle godine u septembru prouzrokovala je barikade i incidente na sjeveru Kosova.

Okončana je dogovorom o preljepljivanju.

U međuvremenu, tačnije 1. septembra, stupila je na snagu i odluka vlade Kosova o preregistraciji svih vozila na “RKS”. Naime, vlasnici automobila sa registarskim tabilcama koje izdaje Srbija („PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ i „ĐA“) imaju rok od dva mjeseca, odnosno do 31. oktobra da svoja vozila preregistruju.

Ovim povodom, Srbima na Kosovu obratio se sam premijer Kosova, Aljbin Kurti, i to na čistom srpskom jeziku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare