Vijesti

Broj novozaraženih u KS ne jenjava: Preminulo pet osoba

Prema posljednim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo novozaražene su 172 osobe, a testirano 906 uzoraka proteklog dana.

U istom periodu oporavilo se 98 naših sugrađana.

Bitku sa opakim virusom izgubilo je pet osoba.

Trenutno je na bolničkom liječenju 151 pacijent, od kojih je 107 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 94 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 57. Tri pacijenta su na respiratoru, dok ih 15 koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 780 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom. U samoizolaciji je trenutno 1.871 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.025 osoba zaraženih koronavirusom i 52.927 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 111, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 184.

PROČITAJTE  Moramo li brinuti? Naše komšije spadaju među države sa najvećom stopom oružja po glavi stanovnika!

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponavljaju ključne preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 212 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 733 PCR brisa. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima o 08:00 do 18:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 297 poziva, a obavljeno je i 140 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

PROČITAJTE  Stanje u Sjevernoj Koreji sve gore zbog koronavirusa. Kim Jong Un odbio međunarodnu pomoć

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 4.130 doza vakcina, i to: 3.234 na Zetri, 783 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 113 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare