Vijesti

Brojevi oboljelih rastu, a u FBiH samo 25 posto starijih od 60 godina potpuno vakcinisano

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije. Podaci govore kako je u Federaciji BiH čak 86% umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti vakcinacije osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vakcinacija protiv COVID–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o vakcinaciji ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36% osoba starijih od 60 godina vakcinisano prvom dozom, a potpuno vakcinisano tek 25%.

Jedan od razloga za neodlučnost prema vakcini protiv COVID-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon vakcinacije protiv COVID-19, koja je učestalija kod mlađih osoba. S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od COVID–19, te da je više od petine hospitaliziranih pacijenata imalo krvne ugruške.

PROČITAJTE  Fadil Novalić: "Ljudi koji nisu štedjeli sebe za odbranu Bosne i Hercegovine dobit će 30.000 KM za kupovinu automobila"

Korist vakcinacije značajno nadmašuje potencijalne rizike. Podaci pokazuju da su sve vakcine protiv COVID-19 vrlo učinkovite protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva osobe starije od 60 da se što prije odazovu na vakcinaciju i time zaštite svoje zdravlje i život.Povezani postovi: