Svijet

Brutalan odgovor: Evropa će sad živjeti bez ruske nafte

Rusija je odbacila uvođenje zapadnog ograničenja cijena na izvoznu cijenu nafte, poručivši da će “Evropa sad živjeti bez ruske nafte”.

Podsjetimo, grupa G7, koja okuplja najmoćnije ekonomije svijeta, zajedno s Australijom i Evropskom unijom dogovorila o uvođenju ograničenja cijene od 60 američkih dolara po barelu ruske nafte.

Radi se o potezu zapadnih zemalja koje žele spriječiti eksploziju cijena. No, žele i uskratiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sredstva koja su mu potreba za finansiranje rata u Ukrajini.

Ograničenje cijena danas je komentirao i Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov, kazavši kako ga Moskva “neće prihvatiti”, javlja ruska prorežimska agencija RIA.

Peskov je rekao da će Rusija provesti “brzu analizu” dogovora o ograničenju cijena, a potom odgovoriti.

No, znakovita poruka je uoči službenog odgovora Moskve došla od Mihajla Uljanova.,

To je stalni predstavnka Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču. On je poručio da će evropske zemlje koje podržavaju ograničenje požaliti odluku, prenosi Index.

“Od ove godine Europa će živjeti bez ruske nafte”, objavio je Uljanov na Twitteru pa dodao:

“Moskva je već dala do znanja da neće prodavati naftu državama koje podržavaju antitržišno ograničenje cijena. Samo čekajte, uskoro će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje.”

Iz su jutros poručili Kremlja poručuju da će nastaviti s prodajom svoje nafte te da su uvjereni da će za rusku naftu uvijek biti kupaca.

“Ovakvi koraci neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena”, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva u SAD-u.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare