Tehnologija

Brže punjenje i prijenos podataka: iPhone prelazi na novi port

Prema navodima analitičara Ming-Chi Kua, Apple će odbaciti svoj Lightning port i prebacit će se na USB-C na svim ili možda nekim modelima iz iPhone 15 linije, koji se očekuju u drugoj polovini 2023. godine.

Još od iPhone 5 modela, Apple koristi Lightning port na svojim telefonima, uprkos tome što je najveći dio industrije prešao na USB-C. Kuo je u najnovijoj objavi na Twitteru sugerisao da će Apple odbaciti Lightning port tokom 2023. godine, prenosi B92.

Prema navodima analitičara USB-C port bi trebalo da poboljša brzine prijenosa podataka na iPhone modelima, kao i da poboljša brzine punjenja baterije telefona.

Jedan od mogućih razloga, zbog kojih se Apple odlučio da nakon toliko godina konačno pređe na USB-C port, jesu sve veći pritisci koje po ovom pitanju nameće Evropska unija.

EU nastavlja da sprovodi mjere i donosi uredbe koje će na kraju primorati Apple da prihvati USB-C port na svim svojim iPhone modelima, kao i iPad i AirPod uređajima koji se prodaju u Evropi.

Najveći dio Appleove iPad linije već posjeduje USB-C za brži prijenos podataka.

Apple bi mogao da se odluči i da svoje uređaje kreira potpuno bez portova i da se osloni u potpunosti na MagSafe za prijenos fajlova i punjenje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare