Politika

Buja nezadovoljstvo u SDA Centar nakon izbora Ahmeda Čorbe. Koga je Sebija Izetbegović pustila niz vodu?

Nakon izbornog debakla i hitnog uvođenja povjereništva u brojne općinske organizacije SDA, sinoć je formirano i konačno rukovodstvo Općinske organizacije SDA Centar.

Upravo je u sarajevskoj Općini Centar SDA doživjela jedan od najbrutalnijih poraza. Kandidat ove stranke Nedžad Ajnadžić poražen od kandidata Trojke Srđana Mandića i to dvostrukom razlikom glasova.

I nakon unutarstranačkih procesa sinoć je izabrano rukovodstvo u SDA Centar. Za predsjednika je imenovan Ahmed Čorbo, potpredsjednici su Kenan Avdagić, Jasmin Bučo, Amer Herenda i Nejira Močević.

Pored ovog rukovodstva izabran je i Izvršni odbor SDA Centar u kojem su, između ostalog, Kemal Avdagić, Amer Beglerović, Ezrema Boškailo, Vedina Čordalija…

No, kako nam je preneseno sa skupa ovaj izbor nije prošao bez nezadovoljnika.

Jedan od onih koji je neočekivano “izvisio” jeste Jasmin Salkić, inače, direktor BH Gasa. Kako nam je rečeno, on je bio jedan od članova Povjereništva koji je ambiciozno krenuo u lobiranje, obilazio mjesne odbore i lobirao da bude predsjednik Općinske organizacije.

Međutim, sinoć nije dobio podršku ni za izbor potpredsjednika. Ono što je iznenađenje bilo i samom Salkiću jeste to da je od samog početka imao podršku Sebije Izetbegović, supruge predsjednika stranke Bakira Izetbegovića. No, očiglendo je ostao bez nje u samom finišu izbora.

Pored njega, velika očekivanja imao je i Adnan Branković, sin Nedžada Brankovića. I on je navodno računao na visoku poziciju, međutim nije dobio niti jednu.

Pored toga, prema nezvaničnim informacijama brojni članovi su imali zamjerke na vođenje procesa izbora tvrdeći da se prekršio Statut po nekoliko stavki i da je cijeli izbor rukovodstva faktički nelegalan.

Ipak, izbor Ahmeda Čorbe bio je za očekivati. Ovaj mlađahni bankar zaposlen je u BBI banci inače važi za novu nadu SDA od koje se mnogo toga očekuje.

Čorbu je u SDA uvukao Asim Sarajlić, koji mu i danas važi za “političkog mentora”, a Čorbo je i blizak prijatelj kćerke Bakira i Sebije Izetbegović – Jasmine. Za političku biografiju potpuno nevažno, a javnosti moguće zanimljiva informacija – zet je Dine Merlina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare