Svijet

Bura u Americi: Blinken optužio Trumpa za saradnju sa talibanima

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je kritike o povlačenju američkih trupa iz Afganistana na burnom kongresnom saslušanju pred odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma tokom kojeg su ga najmanje dva republikanca pozvala da podnese ostavku.

Tokom petosatnog saslušanja proteklog u znaku razmjene oštrih i grubih riječi između Blinkena i nekih zakonodavaca, američki državi sekretar je stao u odbranu odluke predsjednika Joe Bidena da sprovede povlačenje američkih trupa iz Afganistana, odbacio optužbe da je State department trebalo više da se angažuje i pomogne evakuaciju američkih državljana i ugroženih Afganistanca i okrivio prethodnu administraciju da nije imala plan, navodi se u izveštaju Reutersa.

On je više puta ponovio da je bivši američki predsjednik, republikanac Donald Trump, pregovarao sa talibanima i postigao sporazumu o povlačenju, istakavši da Bidenova administracija ne može da se angažuje u novim pregovorima jer talibani prijete da će nastaviti da ubijaju Amerikanace.

„Nema dokaza da bi duže zadržavanje učinilo afganistanske snage sigurnosti ili afganistansku vladu otpornijim ili samoodrživijim. Nasljedili smo rok, ali nismo nasljedili plan“, predočio je Blinken, misleći na sporazum Trumpove administracije da se sve američke snage povuku iz Afganistana do 1. maja.

Članovi Kongresa – Bidenove demokrate, kao i opozicioni republikanci – obavezali su se da će sprovesti istragu o burnom periodu nakon prošlomjesečnog talibanskog preuzimanja kontrole nad Afganistanom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare