Magazin

Burna porodična historija. Kćerka Franje Tuđmana pobjegla kroz prozor da se uda za Srbina

Mnogi mediji jutros su objavili vijest da je umrla Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana, Titovog generala i prvog predsjednika Hrvatske uoči krvavih ratnih devedesetih godina na Balkanu.

Ankica je nadživjela 23 godine, a kako se može pročitati u nešto starijim napisima hrvatskih portala, Tuđmanove kao da je pratilo prokletstvo poput Kennedyjevih, prenosi B92.

Dok je Franjo Tuđman bio živ, otvarali su firme, uspješno se bavili raznim velikim poslovima da bi poslije njegove smrti (1999. godine) sve to počelo da se zatvara, propada, krenuli su razni skandali….

Zaljubila se u studenta hemija

Njegova kćerka Nevenka je bila i glavni lik jugoslovenskog “Romea i Julije” – još kao 13-godišnja “Lolita” (naziv poznatog romana Vladimira Nabokova) strasno se zaljubila u ljepuškastog studenta hemije, Zemunca, pisao je zagrebački 24.sata.

Nevenka Tuđman svom se ocu, međutim, suprotstavljala kako mu se nikad niko u životu nije suprotstavljao: on takvu “opoziciju” kao što je kćerka Nevenka nikad nije imao.

Ona je od 13. do 18. godine patila za Košutićem, a onda se, pod okriljem noći, iskrala iz vile u Nazorovoj i otišla u Zemun.

Porodična svađa okončana je nekoliko godina kasnije kad je Nevenkin brak propao pa se “razmetna kćerka” vratila u porodičnu kuću u Zagrebu.

Tuđmanova ćerka Nevenka rođena je 3. marta 1951. u Beogradu, u Srbiji, kao treće dijete posle Miroslava i Stjepana. Nadimak joj je Seka. Kao dijete, Nevenka je imala dara za slikanje.

Njene radove na staklu hvalio je slikar Krsto Hegedušić koji je u to vreme posjećivao porodicu Tuđman. Po povratku u Zagreb 1961. svoje je slike pokazivala Beli Krleži, supruzi Miroslava Krleže, s kojima su se u to vrijeme družili.

Roditelji bili protiv

Kao mlada djevojka zaljubila se u Stevu Košutića koji je iz Srbije došao u Zagreb da studira ekonomiju. On je stanovao kod svoje tetke Kate Roksandić u Nazorovoj ulici, svega nekoliko kuća udaljenoj od stana Tuđmanovih.

Njeni roditelji su bili protiv te veze jer su joj priželjkivali slikarsku karijeru, pisao je Večernji list 2016. godine.

Ona je jedne noći, u proljeće 1969., pobjegla kroz prozor kuće i otišla kod Košutića. Nevenka se udala sa 18 godina, sa još nezavršenom gimnazijom, za Stevana Košutića. Otišla je u Zemun.

Nakon vjenčanja, Nevenka i Stevo preselili su se u Novi Sad. Dobili su sinove Dejana i Sinišu. S vremenom Nevenka je sve češće dolazila u Zagreb i ostavljala djecu kod roditelja. Na kraju su se 1978. razveli poslije devet godina braka.

Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Povratak u Zagreb

Ona se s djecom vratila u Zagreb i živjela u roditeljskoj kući. Bavila se prodajom mobilnih telefona, tehničke i luksuzne robe. Posao je išao dobro, vozila je mercedes kabriolet.

S godinama je firme, koje su sve slabije poslovale, ugasila ili prodala, pišu hrvatski mediji.

Njen poslovni partner Igor Knežević posvjedočio je da mu je uz proviziju od 15 odsto dogovarala ugradnju modernih telefonskih centrala u mnoge državne institucije. Poslije tri suđenja tokom osam godina parničenja 2008. oslobođena je svih optužbi.

Njen sin Dejan bio je sredinom devedesetih jedan od suvlasnika Kaptol banke.

Potom je otišao u Beograd gdje je osnovao kurirsku firmu koju je prodao Austrijancima. Zatim se vratio u Zagreb. Drugi sin, Siniša, vozio je devedesetih automobilske utrke. Nevenka živi u roditeljskoj kući u kojoj je pregradila jedan dio za svoju porodicu i rijetko se pojavljuje u javnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare