Zijad i Alisa Mutap - Ramić
Kriminal

Burno na ročištu u slučaju ‘Memić’: Tužioci tražili čitanje jezivog dnevnika oca Alise Mutap, Perić poručio ‘nije ovo čitaonica’!?

Pred vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić i sudijama članovima Izom Tankićem i Nenadom Šeledom nastavljen je glavni pretres optuženim Zijadu Mutapu, Alisi Ramić Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, zbog organiziranog kriminala i zataškavanja dokaza u slučaju ‘Dženan Memić’.

Hasanspahić: Ne stidim se svog rada

Postupajući tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara nastavili su sa svojim dokaznim postupkom uloživši nekoliko setova materijalnih dokaza.

Radi se o brojnim izvještajima, službenim zabilješkama, potvrdama o oduzimanju i pretresanju stvari i objekata, ljekarskim izvještajima, fotodokumentaciji…

Odbrane su se po početku pretresa žalile da im nisu dostavljeni potrebni dokazi, a tužilac Hasanspahić referirao se na prošlo ročište kojem nije prisustvovao, ali je sa određenim izjavama upoznat putem zapisnika, gdje je spomenut u kontekstvu da je izvršio „procesnu prevaru“.

“Molim da se riječ prevara ne koristi u kontekstu mog rada. Poštujem svačiji dignitet pa tražim da se poštuje i moj dignitet. Vi časni sude (obraća se predsjedavajućem Periću op.a.) svoj stav iznesite kada se ulože svi dokazi. Nije bilo potrebe da se komentira da je optužnica potvrđena bez važnog vještačenja. Nije prvi put da se po naredbama suda izuzimaju stvari koje se šalju na vještačenje, vještaci su samo tu da izvuku najbitnije. Ja se ne stidim svog rada”, pojasnio je Hasanspahić.

Na to mu je Perić kazao: „Nemojte biti tako osjetljivi“.

Tužilac Čampara uložio je u spis i službenu zabilješku koju je sačinio optuženi Barić u svojstvu ovlaštene službene osobe, a njegov advokat Kadrija Kolić insistirao je da se sadržaj tog dokumenta pročita, što je tužilac i učinio.

“Radi se o razgovoru sa Alisom Mutap u prostorijama KCUS-a o čemu je sačinjena zabilješka 9. februara 2016.. 8. februara oko 23 sati zadužen sam da saznam stepen povreda i obavim razgovor sa povrijeđenim licima Dženan Memić i Alisa Mutap. Memić se nalazio na ljekarskoj obradi, a dežurna doktorica Amela Tuca je rekla da je zadobio povrede opasne po život i da je u komi, a da Alisa Mutap ima lakše povrede. Ona je rekla da su ona i Dženan oko 22.30 sati pošli u šetnju. Rekla je da su se malo kretali Alejom prema Vrelu Bosne te da nije bilo automobila i drugih pješaka. Ona je kazala da se ne sjeća ničega te da misli da ih je s leđa udario automobil, ali da to sa sigurnošću ne može potvrditi”, pročitao je Čampara.

Zašto je Barić lagao u službenoj zabilješci?

U spis je uveden i izvještaj o izuzimanju odjeće od Dženana i Alise Mutap, kao i izvještaj od tada glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić koja je napisala da je Barić naveo dijametralno suprotan opis događaja u svojoj zabilješci u odnosu na razgovor sa Alisom Mutap. Nadalje je opisala u dokumentu da je Barić interpretirao razgovor suprotno od onoga što mu je rečeno.

Tadašnjem komesaru Vahidu Ćosiću sugerirala je da se slučaj istraži te da se eventualno službenik sankcionira. Iz Barićevog iskaza datog 3. marta 2016. vidljivo je da mu je Mutap kazala da se ne sjeća ničega, ali da su joj u tom periodu upućivane prijetnje te da nije 100 posto sigurna da ih je vozilo udarilo, što je istragu odvelo u suprotnom smjeru.

Kada je prezentirana dokumentacija kojom se dokazuje da je Dupovac bez naredbe izuzeo snimke videonadzora sa Kuvajtske ambsade i kuće pjevača Šerifa Konjevića, optuženi se obratio sudu govoreći da tužilac govori neistinu.

On je naveo da se naredba odnosila na drugi Sektor MUP-a koji je postupao, a ne on.

Sudija Perić je na to imao opasku da su dokazi izuzeti, te da nisu uništeni, ali su tužioci na to reagirali kazavši da oni baš u tom smjeru i dokazuju da je materijal oduzet, a da je pribavljena naredba tek nakon mjesec nakon što je urađeno radi uništavanja i manipuliranja.

Iskaz zaštićenog svjedoka

Tužilac Hasanspahić onda je izvadio dokaze, odnosno dnevnik događaja koji je o ovom slučaju vodio Zijad Mutap, a koji su oduzeti prilikom pretresa kuće koju koristi.

“Tu se nalaze brojevi telefona zaštićenih svjedoka. Svi istupi oštećene porodice Memić u medijima. Ovo je vrlo bitan materijal. Optuženi je organzirao sastanke, prikupljao je i dijelio brojeve telefona osoba koje su interesantne za istragu. Ovdje je svaka rečenica bitna”, naveo je Hasanspahić.

Na to je sudija Perić kazao: „Hoćete li sve to čitati, nije ovo čitaonica“.

Na tu opasku tužilac je naveo da će se selektirati ono što je bitno za dokazni postupak, te da će insistirati da se taj materijal čita.

Tu Perić nije stao sa čudnim komentarima. Nakon što je tužilac kazao da će insistirati da se materijal iz dnevnika čita, jer je važan u dokaznom postupku, sudija Perić je kazao da nema namjeru čekati 10 godina dok tužilac okonča sve svoje istrage!?

Na kraju su se stranke dogovorile da će se na sljedećem ročištu ukoliko se ne pojavi zaštićeni svjedok koji je emigrirao u Njemačku njegov iskaz pročitati u sudnici, nakon što ga se proglasi nedostupnim za sud.

Naredno ročište zakazano je za 13. oktobar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare