Politika

Burno na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Raspravljalo se o plaćama

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su raspravljali o prijedlogu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Zastupnici burno raspravljaju o ovom prijedlog te je većina njih kazala da neće podržati povećanje plaća za izabrane zvaničnike.

Uravnotažene plaće

Podsjetimo, prijedlog zakona dostavio je Klub SDA. Međutim, to ništa ne bi bilo sporno da upravo SDA- ovci u Parlamentu BiH nisu bili ti koji su glasali za povećanje, a sada traže da se uravnoteže. Preciznije zahtjevaju da se uravnoteže plaće budžetskih korisnika i političara.

Za riječ se javio i predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić (NiP). On je samom početku svog obrazlaganja kazao kako klub Naroda i pravde biti protiv negativnog mišljenja komisije.

"Mi se u Predstavničkom domu bavimo dugo temom plaćanja naknada. Pokušava se uspostaviti ravnoteža za različita radna mjesta u institucijama. Podsjećam da je samo prije nekoliko mjeseci usvojene izmjene Zakona o plaćama. Taj zakon je upućen na usvajanje u Domu naroda. Mislim da ovo treba da ide u predloženu proceduru, sve dok nam Vijeće ministara ne predloži održivo rješenje", kazao je Zvizdić.

Između ostalog, Zvizdić je dodao ukoliko Vjeće ministara ubrzo predloži zakonsko rješenje, prednost će dati Vijeću ministara.

Burno na sjednici Predstavničkog doma

"Ukoliko me pitate da li glasamo za to da se povećaju plaće vojnim licima i policajcima, odgovor je da. Isto tako glasamo i za povećanje službenicima i uposlenicima u državnim institucijama, ali nećemo glasati za povećanje plaća za izabrane zvaničnike", istaknuo je.

Potom je dodao:

"Vijeće ministara BiH ima nekoliko rješenja da ovo uradi na trajan i sistemski način. Mislim da je prijedlog kolege Saše Magazinovića jako dobar", kazao je Zvizdić.

Zlatko Miletić je u svojoj diskusiji je kazao kako su parlamentarci u BiH najplaćeniji u Evropi.

"Kako i šta radimo za građane imali smo priliku da vidimo prethodne četiri godine. Ukoliko implementiramo ovih 14 preporuka stavite plate kolike hoćete. Međutim, dok je ovakva situacija sramotno je da se plata povećava i za jednu marku", kazao je Miletić.

Za riječ se javila i Sabina Ćudić (NS) koja je kazala da zasigurno ni ova partija neće glasati za povećanje plaća izabranih zvaničnika.

"Prema mojim procjenama 23 osobe za sada neće glasati. Uz jasna opredjeljenja, mi apsolutno nećemo podržati budžet za ovu godinu koji podrazumijevaju naša povećanja plaća. Šta možemo uraditi da dobijemo najbolje rješenje. Čuli smo u samoj diskusiji niz prijedloga. Naša stranka neće povećati podržanje plaća. Nećemo prihvatiti mišljenje komisije koja je odbila ovaj prijedlog", kazala je Ćudić.

Podršku je pružila i stranka SDP.

"Pružamo podršku Vijeću ministara. Želimo da pokažemo da će biti drugačije od ostalih. Nekada je zaduživanje Vijeća ministara da nešto uradi bio put da se ništa ne uradi, kazao je Magazinović.