analiza

Čak i ako se dogovori primirje, brutalni sukob Izraela i Hamasa vjerovatno neće skoro završiti

Rastu nade da bi moglo doći do dogovora o oslobađanju nekih talaca koje drži Hamas u narednim danima, ka i primirju u krvavom konfliktu između izraelske vojske i palestinske militantne grupe.

Čini se da su u fokusu pregovora taoci žene i djeca. Oni bi mogli biti razmijenjeni za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

Međunarodni pritisak

Također će biti sve veći međunarodni pritisak da se svi strani državljani koji su držani kao taoci budu pušteni, navodi Sky News.

Sjedinjene Američke Države još desetak državljana vode kao nestale. Postoje izvještaji da bi Velika Britnija također mogla imati neke državljane, koji se smatraju nestalima, u zarobljeništvu.

Međutim, još uvijek nema izvještaja o bilo kakvim pregovorima u vezi s vojnim zarobljenicima koje drži Hamas. Njihova sudbina mora biti sve veća briga za izraelsku vojsku i političko vodstvo.

Nakon što se dogovore detaljni aranžmani, bit će potreban neki oblik privremenog prekida neprijateljstava kako bi se omogućila razmjene talaca.

Ovo bi također moglo pružiti priliku za rješavanje rastuće humanitarne krize, a možda i za ublažavanje krize u Gazi.

Međutim, međunarodni pozivi na neki oblik prekida vatre mogli bi biti preuranjeni.

Primirja su tradicionalno sporazumi za zaustavljanje neprijateljstava kako bi se zaraćenim stranama pružila prilika da se angažiraju i pregovaraju kako bi okončali sukob.

Netanyahu neće popustiti

Hamas želi da neprijateljstva prestanu što je prije moguće. Stoga će Hamas iskoristiti produženi prekid vatre, sve veće međunarodne pozive za okončanje sukoba i humanitarnu krizu kako bi zaustavio rat.

Pod uvjetom da je Hamas "preživio" i još uvijek drži neke taoce kada sukob završi, to će se smatrati uspjehom za ovu grupu.

Nasuprot tome, Izrael neće htjeti skinuti "nogu s Hamasovog grla" dok svi taoci ne budu oslobođeni.

Čini se da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučan "riješiti problem Hamasa".

Iako bi se mogao osjećati dužnim pružiti neki mali prozor za pauzu kako bi omogućio oslobađanje nekih talaca, bilo kakva takozvana "operativna pauza" će vjerovatno biti vremenski i prostorno ograničena, prije nego što obje strane nastave ovaj brutalni i vrlo iscrpljujući rat, navodi Sky u analizi.