Politika

Čampara: HDZ i SDA žele status quo

Federalni ministar unutrašnjih poslova i član predsjedništva Naroda i Pravde Aljoša Čampara gostovao je na BHT-u te govorio o aktuelnoj političkoj situaciji i temama u našoj državi.

Čampara je na samom početku govorio o nastavku pregovora koji su navodno bili zakazani u Mostaru, a koji se nisu održali jer se na njima niko nije ni pojavio.

“Da je bio ovo zvanični nastavak pregovora na njemu bi sigurno prisustvovali i predstavnici Naroda i Pravde ali i drugih političkih subjekata iz BiH, a prije svega oni koji su najodgovorniji za ovo stanje – SDA i HDZ, ta koalicija koja postoji i na nivou Federacije i na nivou države. To je koalicija koja ima dovoljan broj zastupnika da mogu usvajati izmjene i dopune Izbornog zakona kao i druge zakone. NiP u ovom momentu nema taj kapacitet. Naredni sastanak bi trebao biti održan ali sa našim međunarodnim partnerima”, istakao je Čampara.

Upitan kada bi to moglo biti i da li je poznat datum, Čampara je rekao kako u ovom trenutku ne može tačno reći kada će to biti, ali da je jako bitno da međunarodni partneri posreduju tim sastancima.

“Ja se bojim da domaće stranke, prije svega one koje obnašaju vlast na nivou Federacije i države, ne mogu, odnosno ne žele uspjeti doći do samog rješenja, Izbornog zakona i drugih zakona kao i ograničene izmjene Ustava, to je moje lično mišljenje. Čini mi se da bi oni željeli da zadrže status quo kakav je sad”, kaže on.

“Pogledajte HDZ ili HNS koji je dio tih pregovora, oni donose neke zaključke koji jednostavno provociraju i zadiru u pitanje i teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, prekrajanja, donošenja novih administrativnih zajednica, a da žele da dođe do dogovora logično bi bilo da se ti politički odnosi između bošnjačkih i hrvatskih političara relaksiraju, a ovako se dolijeva ulje na vatru. Bojim se da ni HDZ ni SDA nisu spremni da dođe do usaglašenih stavova. HNS prijeti iako znaju da se na takav način ne može raditi i da je to potpuno pogrešan pristup. Bošnjački narod je narod koji je sklon kompromisima i želi normalan život, ali kada mu prijetite i nastupate na takav način da nešto mora biti, pogotovo ako dirate u temelj, onda se budi inat i onda se ništa neće postići.”

NOVI PRIJEDLOG HNS-a

“Nismo dobili nikakav novi prijedlog od HNS-a. Oni imaju maksimalističke zahtjeve, imate zahtjeve i drugih političkh partija, ali ima i ono što je na tragu onoga o čemu je govorila međunarodna zajednica, američka administracija tj gdin. Plamer koji je bio ovdje. Sada treba razgovarati i praviti određene modalitete. To naravno nikako ne može podrazumijevati novu teritorijalnu reorganizaciju, nove izborne jednice koje imaju obrise trećeg entiteta itd. o tome uopšte ne treba razgovarati. Treba napraviti balans etničkog i građanskog.

Mi smo zarobljeni već tri godine. SDA i HDZ su oko ove teme već pregovarali, pa su u Mostaru potpisivali legitimno predstavjanje koje više niko ne zna šta znači i kako su to osmilili, a sada vidimo da se oni izvlače i prebacuju odgovornost sa jednih na druge. Sada bi im najdraže bilo da upadne još druga ili treća stranka i preuzme odgovornost.

OTKLONITI MEHANIZME BLOKADA U DOMU NARODA

Jako je važno da se u Domu naroda otklone mehanizmi blokada.

Mi još uvijek nemamo formiran Ustavni sud FBiH koji broji 9 članova. Od toga bi 6 bilo onih koji bi štitili vitalni nacionalni interes. Mi to sada nemamo imamo 5 sudija Ustavnog suda FBiH. Konkursna procedura je prošla i ona ide od strane VSTV-a, mišljenja Ustavnog suda itd i dolazi kod predsjednika i potpredsjednika Federacije. Mislim da je ovo jedno od ključnih pitanja koje u javnosti nije dovoljno problematizirano, odnosno pojašnjeno.

Vi kada imate uspostavljen Ustavni sud FBiH u punom kapacitetu, gdje sjede istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta koji će odlučivati i o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda mi dolazimo u situaciju da kada u Domu naroda bilo koji klub koji želi nešto da blokira, može se pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog ineteresa, ali onda to ide na Ustavni sud FBiH, a tamo neće niko reći da je pitanje vitalnog nacionalnog inetersa nešto što nije i onda mi nemamo više blokada i imamo propustljivost tih zakona”, pojašnjava Čampara.

SANKCIJE ĆE RELAKSIRATI STANJE

“Ja iskreno vjerujem da će međunarodna zajednica prije svega putem sankcija koje su pokrenuli, ipak uspjeti ovo stanje relaksirati.

Ima jako puno ljudi koji će se naći na toj listi sankcija, kako se priča i to ne samo iz jednog naroda. Očekujem i aktivniji angažman novog američkog ambasadora. On dobro poznaje aktere političke scene i političku situaciju, kao i ko kako radi, a ko blokira funkcionisanje institucija. Vjerujem da će angažman američke administracije i EU promjeniti kompletnu političku paradigmu u BiH”, zaključio je federalni ministar unutrašnjih poslova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare