Aljoša Čampara SDA UNSA Sebija Izetbegović
Politika

Čampara o napadu na Ilidži: Nisu poznati motivi koji su doveli do ovoga. Sarajlije su uputile izvinjenje

Sarajevska policija uhapsila je ukupno 10 osoba zbog napada na roditelje djece iz Beograda koja su učestvovala na nogometnom turniru. O detaljim ovog napada jutros je za BHRT govorio federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara. Kazao je da su osumnjičeni za napad na Ilidži su predati u Tužilaštvo KS.

Promećaj u društvu

“Nije bilo potrebe da se takvo nešto desilo. Nažalost, nekada neke stvari ne možemo kontrolisati i dešavaju se. Skandalozno je i ono skandiranje. Sve to dovoljno govori o poremećaju u društvu. Djeca da skandiraju “Ubij, ubij Srbija”, dovoljno govori o našem društvu. Sarajlije kao domaćini su se izvinuli roditeljima djece. Nije bilo fatalnih posljedica napada na Ilidži”, kazao je Čampara.

Potom je kazao kako će detalja biti poznato nakon što se završi istraga.

“Još uvijek se ne znaju motivi koji su doveli do toga. Vjerujem da će istraga dovesti do krajnjih motiva”, kazao je Čampara.

U razgovoru osvrnuo se i na formiranje vlasti. Kada je riječ o novom sazivu Vijeća ministara BiH, Čampara kaže da se koalicija Osmorka zaleže da na tim funkcijama budu sposobni, a ne podobni.

“Zalažemo se za to, koliko možemo. Međutim, ne možete birati koalicionom partneru. Uvijek sam za to da budu stručni, hrabri i obrazovani ljudi. Treba da se završi provjera od CIK-a i SIPA-e. Ukoliko ne bude smetnji oni mogu da budu potvrđeni. Za nekih sedam dana stvar bi trebala da bude gotova. Sevlid Hurtić je plod kompromisa Osmorke i SNSD-a. Dolazi kao četvrti kandidat sa područja RS. Dolazi iz reda Bošnjaka”, istaknuo.

Malo i o formiranju vlasti

Kazao je kako su višemjesečni pregovori oko formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou bili jako teški.

“Vječito se proteže ko je kome popuštao. Možemo reći da je Milorad Dodik popustio Osmorki. Imamo četiri ministra u probosanskoj kvoti. To možemo predstavljati kao našu pobjedu, ali naravno da nećemo. Vratili smo nešto što su probosanske stranke uvijek imale. Ko god podržava Osmorku i novi saziv Vijeća ministara ne valja. Ni djeca ne bi povjerovala u te spinove. Osmorka je ostala na nivou Federacije. Ne vidim da se neki problemi mogu desiti”, kazao je Čampara.

Govoreći o svojoj funkciji koju će obnašati naredne četiri godine kazao je:

“Volio bih provesti svoj mandat koji sam dobio od naroda. Ostvario sam bolji rezulatat nego prije četiri godine. Ostat ću u zakonodavnoj vlasti, ali eto vidjet ćemo šta će se dešavati”, kazao je Čampara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Keckin
Keckin
4 mjeseci

U europskim gradovima kad jedan sa nozem napadne , to je teroristicki akt, a kod nas 10 ljudi se pripreme sa fantomkama i oruzjem i napadnu djecu, a mi ih zovemo huliganima.