Vijesti

Čampara: Parlament FBiH direktno kriv za neprovođenje izbora. Hitno dostaviti imena kandidata za predsjednika FBiH

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara uputio je dopis klubovima naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, a u kojem je zatražio da što prije dostave imena kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Čampara je u dopisu naveo kako Centralna izborna komisija (CIK) BiH u pravnom smislu ne može konstatovati da su Opći izbori 2018. godine završeni sve dok se ne imenuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH te da direktnu odgovornost za suspenziju izborne volje građana BiH u ovom slučaju snosi Parlament Federacije BiH.

“Iako od samih izbora 2018. godine javno ukazujem na nužnost implementacije izbornih rezultata, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ne mogu ignorisati činjenicu da je Parlament Federacije BiH direktno odgovoran što se ni u februaru 2021. godine ne može konstatirati da su Opći izbori 2018. godine završeni”, naveo je Čampara u dopisu.

Podsjetio je i da su svi delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon verifikacije mandata, potpisali zakletvu kojom su se obavezali da će povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava Federacije BiH i zakona, zalagati se za ljudska prava i slobode i da će u svim prilikama štititi interese Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i ravnopravnost naroda i građana koji u njoj žive.

“Poštivanje Ustava BiH i Ustava Federacije BiH te rad u interesu građana BiH svim izabranim dužnosnicima – pa tako i zakonodavcima – trebati biti iznad bilo kojeg statuta, deklaracije ili odluke političke stranke. Cijeneći da postoje opravdani razlozi za što skorijim pokretanjem procedure izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, a nakon toga i novog saziva Vlade FBiH, ljubazno vas molim da u najkraćem mogućem roku dostavite imena kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH”, piše u dopisu koji potpisuje Čampara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare