Kultura

Campion, Almodovar, Larrain u utrci za venecijanskog Zlatnog lava

Najstariji svjetski filmski festival nada se da će, nakon smanjenog izdanja 2020. godine, ove godine dočekati holivudske slavne osobe.

Novozelandska rediteljica Campion, poznata po filmu "The Piano" (Klavir), predstavit će svoju dramu u kojoj Benedict Cumberbatch igra sadističkog vlasnika ranča u kampanji protiv mlade udovice u interpretaciji Kirsten Dunst 1920-ih godina u američkoj saveznoj državi Montani.

Sve zvijezde najtrofejnijeg fudbalskog kluba ulažu novac u Bitcoin! Vrlo jednostavno upetostruče svoj novac ovako..

Netflixova produkcija, "Moć psa" na festivalu u Cannesu pozvana je da se prikaže izvan konkurencije, ali umjesto toga odlučila se za Veneciju, koja za razliku od francuskog rivala ne zahtijeva kazališno izdanje za filmove koji se natječu za glavnu nagradu.

Španski reditelj Almodovar ponovno je angažirao jednu od svojih omiljenih glumica, Penelope Cruz, u filmu "Paralelne majke", a "Spencer", čileanskog redatelja Pabla Larraina, u filmu se fokusira na jedan vikend početkom devedesetih kada se Dijana odlučila odvojiti od princa Charlesa.

Oni su među 21 filmom u glavnoj konkurenciji, među kojima su rediteljski prvijenac Maggie Gyllenhaal "Izgubljena kći", snimljen prema romanu Elene Ferrante te "Božja ruka" Paola Sorrentina - jedan od pet talijanskih naslova koji se nadaju osvojiti Zlatnog lava.

Srednjovjekovni ep Ridleyja Scotta "Posljednji dvoboj", u kojem glume Matt Damon, Adam Driver i Ben Affleck, te žarko iščekivana naučno-fantastična priča "Dune" Denisa Villeneuvea, s Timothéeom Chalametom i Zendayom, premijerno će biti prikazani u Veneciji izvan konkurencije.

Direktor Festivala Alberto Barbera pozdravio je povratak na Lido "američkih studija i zvijezda A-liste koje su prošle godine nedostajale".

Zbog ponovnog porasta zaraze, prošlogodišnja ograničenja protiv covida-19 ostaju na snazi, uključujući kapacitet festivalskih gledališta koji je prepolovljen na 4.000 gledatelja.