Magazin

Časna sestra katoličkoj školi ukrala preko 1,5 miliona eura zbog ovisnosti o kocki

Penzionisana 79-godišnja časna sestra Mary Margaret Kreuper priznala je kako je tokom deset godina ukrala preko 1,5 miliona eura katoličkoj školi St. James u Kaliforniji u kojoj je radila kao direktorica.

Pronevjerila je novac koji je u školu uplaćen za školarine ili donacije kako bi finansirala ovisnost o kockanju i velike račune na kreditnim karticama.

Krivotvorila je mjesečne i godišnje finansijske izvještaje te novac s računa škole prebacivala na drugi račun iz kojeg su se odvajale naknade za troškove života časnih sestara koje su radile u školi, ali je određene iznose isplaćivala i sebi.

Slučaj je otkriven kad je 2018. godine Kreuper otišla u penziju, a prethodno je zaposlenicima škole naredila da izmijene i unište financijske dosjee, piše Guardian.

PROČITAJTE  Velika tuga u Bijeloj kući, uginuo Champ, Bidenov pas: ‘Uvijek je bio uz nas, zauvijek će nam nedostajati‘

Njeno suđenje počinje 1. jula ove godine, a mogla bi dobiti i do 40 godina zatvora. “Preuzela je potpunu odgovornost za sve što je napravila i surađivala je s policijom. Boluje od mentalne bolesti koja joj utječe na procjenu vlastitih postupaka”, stoji u službenoj izjavi njenog advokatskog tima.

Tagovi:


Povezani postovi: