Politika

Čavara o sankcijama: State Department se stavio na stranu nalogodavaca za moje ubistvo

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se u povodu sankcija izrečenih od strane Ministarstva financsja Sjedinjenih Američkih Država.

„U ponedjeljak, 6. juna 2022. godine, iz medija sam saznao da mi je Ministarstvo financija SAD-a izreklo sankcije i „stavilo na crnu listu“ zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim.

U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne”, navodi Čavara u saopćenju.

On tvrdi da u svom političkom djelovanju u potpunosti radi na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te da je zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama.

“S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi. Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava.

Mada su se mnogi politički stavovi mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvješća gospodina Schmidta u UN-u koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj”, naveo je Čavara.

Kaže da je svjestan “da je pravo na strani jačeg” bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država.

“Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj saobraćajnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo. Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora.

Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine.

U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu F BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare