Mevlut Cavusoglu i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić sastali su se i poručili kako je uloga Turske i Srbije vrlo značajna u kontekstu mira
Svijet

Cavusoglu i Dačić sastali se u Ankari, kažu da je ovo zlatno doba tursko-srpskih odnosa. Ozbiljno pričali o BiH

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić sastali su se u Ankari i poručili kako je uloga Turske i Srbije vrlo značajna u kontekstu mira i stabilnosti, kao i sprečavanju napetosti u Bosni i Hercegovini.

Cavusoglu je u četvrtak održao sastanak s Dačićem u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Ankari. Nakon toga je održana zajednička konferencija za novinare.

Cavusoglu i Dačić: Ovo je zlatno doba naših odnosa

Govoreći o posljednjim dešavanjima u vezi s poplavama u regiji Sadžaka, Cavusoglu je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom. Navodeći kako su ekipe i stručnjaci turskog AFAD-a već na terenu i kako će pružiti svaku podršku.

“Živimo period najboljih odnosa Turske i Srbije, ovo je zlatno doba naših odnosa”, konstatovao je Cavusoglu.

Napomenuo je da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa Turske i Srbije.

Napomenuo je kako je tokom posljednje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji potpisano sedam dokumenata u različitim oblastima.

“Radit ćemo na jačanju naše ekonomske saradnje. Obim trgovinske razmjene približio se 2,5 milijardi dolara. Naši lideri su postavili cilj od pet milijardi dolara. Moramo postaviti nove ciljeve”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je također kako je i nivo turskih investicija u Srbiji u konstantnom porastu, na čemu je ovom prilikom zahvalio i Srbiji koja, kako je naglasio, u vrlo kratkom roku rješava sve prepreke na koje nailaze turski investitori.

“HalkBank otvara nove poslovnice u Srbiji i broj poslovnica ove banke će biti povećan na 40”, rekao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turske i Srbija žele jačati saradnju u oblasti odbrambene industrije te kako su na tom planu razgovori u toku. ​​​​​​​

Konstatovao je kako se konstantno povećava i broj u međusobnoj razmjeni turista. Te kako će na tom planu biti poduzeti novi koraci u aviosaobraćajnim linijama.

“Nakon Istanbula i Ankare, u februaru ove godine počinjemo i s direktnim letovima Izmir – Beograd”, najavio je Cavusoglu.

Kada je riječ u saradnji u oblasti kulture, najavio je i da će Agencija za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) ove godine početi sa restauracijom beogradske Bajrakli džamije.

Pričali i o autoputu Sarajevo – Beograd

Za projekt autoputa Sarajevo – Beograd, pokrenut na inicijativu Turske, Cauvosglu je rekao da dio projekta na području Srbije dobro napreduje. Te kako je potrebno učiniti da tako bude i na području Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema sastanka bila je svakako i borba protiv terorizma. Cavusoglu je zahvalio Srbiji na podršku koju pruža u borbi protiv terorističke organizacije FETO.

“Zatražili smo danas i podršku oko izručenja jedne osobe povezane s terorističkom organizacijom PKK”, rekao je Cavusoglu.

Razgovoarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas. Kako ne bi rasla napetost u Bosni i Hercegovini, upravo se i formira vlada, za mir i stabilnost uloga koju će imati i imaju Turska i Srbija je jako važna. U tom smislu je vrlo koristan i trilateralni mehanizam Turska – BiH – Srbija. U narednom periodu ćemo nastaviti s naporima”, rekao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turska podržava dijalog Prištine i Beograda.

“Turska podržava, snažno podržava, dijalog Beograda i Prištine i želimo da se nesporazumi riješe dijalogom”, zaključio je Cavusoglu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare