Svijet

Cavusoglu nakon pregovora: Sastanak nije prošao u lakom ambijentu. Strane su branile svoje stavove

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da je na sastanku s ukrajinskim i ruskim kolegama u Antaliji istakao da je neophodno uspostaviti održivo primirje u Ukrajini te da humanitarni koridori trebaju biti otvoreni i bez ikakvih prepreka, javlja Anadolu Agency (AA).

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u hotelu Regnum Carya održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Rusije i Ukrajine, a sastanak je organiziran uz posredstvo Turske i s ciljem uspostave prekida vatre i traženja diplomatskog rješenja.

Cavusoglu je nakon sastanka izjavio kako je to bio prvi rusko-ukrajinski sastanak na ministarskom nivou od početka rata u Ukrajini te je kazao da je na sastanku upozorio na neophodnost hitnog spasa za civile koji su se našli usred ratnih dešavanja.

"Rat nema pobjednika, a gubitnici su nedužni civili", poručio je Cavusoglu.

Ističući kako se i Turska mogla uvjeriti u teško stanje u Ukrajini tokom evakuacije turskih građana iz te zemlje, Cavusoglu je kazao da je ovaj sastanak u Antaliji bio neophodan korak i da je važan početak.

On je kazao da je danas razgovarano i o tome da se ovakav sastanak održi i na nivou lidera te je dodao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman na to, a da je i šef ruske diplomacije Lavrov danas kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin u principu nije protiv toga.

"Sastanak nije prošao u lakom ambijentu zbog rata i sukoba koji su u toku. Pored svih poteškoća, mogu reći da je to bio veoma civiliziran sastanak. Strane su branile svoje stavove i svoje misli na civiliziran način", rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao da Rusija i Ukrajina pregovaraju o nizu pitanja i uvjeta i da to uključuje i da je na stolu i sveobuhvatni mirovni sporazum koji žele dogovoriti.

"Znate da u takvom slučaju Ukrajina želi da neke zemlje budu ovdje kao garant. Jedna od njih je Turkiye. Na našem današnjem bilateralnom sastanku Kuleba je to još jednom potvrdio", kazao je Cavusoglu.