Svijet

Cavusoglu: Rusija otkazala slanje četiri ratna broda kroz moreuze na zahtjev Turske

Rusija je otkazala ponudu za slanje četiri svoja ratna broda kroz turske vode u Crno more na zahtjev Turske, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da je odluka donesena prije nego što je Ankara zatvorila moreuze zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

NATO saveznik Turska graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze s objema. U ponedjeljak je Ankara saopćila da je zatvorila svoje moreuze Bosfor i Dardanele prema Montreux konvenciji iz 1936., dopuštajući joj da zaustavi prelazak nekih ruskih brodova. Konvencija izuzima plovila koja se vraćaju u svoje baze.

Cavusoglu je kasno u utorak za televizijsku kuću Haberturk rekao da je Turska zamolila Rusiju da ne šalje svoje brodove prije nego što je invaziju Moskve u nedjelju označila kao "rat", pravno joj dopuštajući da zatvori prolaze prema Montreux konvenciji.

- Rusija je rekla da će četiri njezina broda preći moreuzima od 27. do 28. februara, od kojih tri nisu registrovana za baze u Crnom moru. Rekli smo Rusiji da ne šalje te brodove, a Rusija je rekla da brodovi neće proći moreuze,” rekao je Cavusoglu.

On je izjavio da to ne smije nikoga uvrijediti, jer Montreux konvencija vrijedi danas, jučer i sutra, pa ćemo je provoditi, javlja Reuters.

Ranije ove sedmice saopćeno je da najmanje četiri ruska broda - dva razarača, fregata i obavještajni brod - čekaju na odluku Turske da pređe iz Sredozemnog mora. Dvojica od njih, fregata i razarač, zatražili su putovanje ove sedmice.