Politika

Cavusoglu se u Sarajevu sastao sa Izetbegovićem

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu sastao se danas u Sarajevu, u okviru dvodnevne posjete BiH, sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.Turski ministar vanjskih poslova se ranije danas sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, te s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

SDA je saopćila kako je na sastanku razgovarano o odnosima u svijetu, regionu i Bosni i Hercegovini. Izetbegović je zahvalio Cavusogluu na kontinuiranoj podršci Republike Turske stabilnosti i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine te njenom euroatlantskom putu.

Tokom razgovora je istaknuta važnost saradnje zemalja regiona, te da bilo kakav format budućih razgovora o toj temi treba involvirati isključivo nadležne državne institucije i njihove predstavnike, saopćeno je iz SDA.

Cavusoglu je održao sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Ministri Cavusoglu i Turković su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmijeni diplomata.

U okviru regionalne turneje započete u četvrtak, Cavusoglu je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovaće na Kosovo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare