Vijesti

Ćemalović za Raport: Dodik kaže da će nam vraćati migrante, ja kažem da ćemo ih zaustavljati

Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put. Nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon što su vlasti Unsko-sanskog kantona donijeli odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Poziv Dodiku da dođe u Krajinu

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK Nermina Ćemalović za Raport kaže kako ne bi previše komentirala Dodikove izjave, ali ističe da država mora raditi svoj posao kada su u pitanju migranti. Ćemalović je direktno prozvala Ministarstvo sigurnosti BiH, ministra Selmu Cikotića, Ministarstvo za civilna pitanja i Službu za strance.

„Ako gospodin Dodik kaže da će prebacivati migrante u USK, ja kažem da ćemo ih mi zaustavljati. Ovo je jedna država i moramo imati jedan sistem. Neka gospodin Dodik dođe u Bihać ili Veliku Kladušu, prošeta ulicama i popije kafu. Nije naše da vodimo dijalog sa Dodikom, on je član Predsjedništva BiH i trebao bi prvo voditi računa o intersima države, pa onda entiteta.

Situacija u USK je alarmantna, 3.000 migranata bez identiteta hoda ulicama. Naši građani gube strpljenje i zabrinuti su za svoju sigurnost. Dešavanja zadnjih dana u Velikoj Kladuši to pokazuju i plašimo se da će situacija eskalirati“, kaže Ćemalović za Raport.

Ističe kako se ne smije dozvoliti da građani rade posao države i institucija.

„Dalje ovako ne može, prisiljeni smo izložiti policiju i nadati se da neće doći do incidenta. Krajnje je vrijeme da se odgovorni probude i i da institucije počnu raditi svoj posao. USK nije ventil i stanica gdje će poslati migrante“, kategorična je Ćemalović.

Širenje koronavirusa

Dodaje da je stanje bilo podnošljivo sve dok se zaraza koronavirusom nije počela širiti među migrantima. Naime, poznato je da je trojici migranata dijagnosticiran koronavirus i da je jedan od njih pobjegao iz izolacije.

„On hoda i širi virus. Imamo još suspektnih slučajeva“, ističe Ćemalović.

Kaže kako je građanima Krajine prekipjelo i neće više da trpe te da se do pojave koronavirusa među migrantima moglo razgovarati, ali da je situacija postala kritična te da se ne smije dozvoliti da Krajina postane zarobljena.

„Zamjeramo zvaničnom Sarajevu, ne može se tamo zažmiriti i pustiti da svaki dan talgo vozom dođu stotine migranata. Građani su zabrinuti za svoju i sigurnost porodica. Kako u septembru pustiti djecu da idu u školu?“, pita se Ćemalović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare