Region

Centar za mirovne studije: Muškarci u crnom vezali su migrante za drvo, satima ih mučili pa protjerali u BiH

Iz Centra za mirovne studije tvrde da je osam naoružanih muškaraca u neoznačenim uniformama i s fantomkama na glavama u maja pet sati mučilo 16 migranata.

Iz Centra za mirovne studije saopćili su da su u četvrtak podnijeli krivičnu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem maja nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

“Centar za mirovne studije danas je podnio još jednu krivičnu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem maja pet sati krvnički mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim povredama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerovatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji.

Naime, osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim uniformama i s fantomkama na glavi, koji prema opisu koje su dale žrtve vjerovatno pripadaju ili specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a, nečovječno su postupali prema osobama u potrazi za zaštitom. Naoružani muškarci u crnom izbjeglice su zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali. Zatim su četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati, te su ih policajci dalje nezakonito protjerali u BIH“, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE  KK Bosna Royal sazvao vanredni press u simboličnih 12:01, pa korigovao termin: Otkrivamo šta se dešava u redovima nekadašnjeg prvaka Evrope

„Iz svjedočanstva se raspoznaje saradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje od DORH-a da utvrdi kakav je to oblik saradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Posebno je važno uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji Koridor, opis čijih akcija odgovara opisu ovog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica. Ovo je nažalost tek jedan u nizu slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije.

Upravo ti izvještaji, fotografije, videomaterijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava.

PROČITAJTE  Hrvatska ukida ograničenje cijena goriva: Evo i zbog čega

Na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena referirao se nedavno i Upravni sud u Sloveniji ističući kako upravo dokazi prikupljeni u posljednjih četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti.

Stoga Centar za mirovne studije poziva DORH da provede učinkovitu i neovisnu istragu za ova kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi – te sankcionira počinitelje.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare