Vijesti

Cerić o trenutnoj situaciji u Afganistanu: Nama talibani nisu pojasnili šta misle o šerijatu

Bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić o trenutnoj situaciji u Afganistanu. Podsjetimo, on je uputio “otvoreno pismo talibanima” nakon preuzimanja vlasti.

“Ja mislim da su se sami talibani iznenadili kako su lako ušli u Kabul i predsjedničku palatu. Volio bih da je njihov ulazak u Kabul prihvaćen od svih afganistanaca. Nažalost izjave koje smo čuli od talibana, meni je zaparalo uši jer je fokus na tome da kako u zapadnim medijima i kroz usta talibana: da će Šerijat biti centralna tema“, kazao je Cerić za N1.

Cerić je, kako je dodao, pozvao “ulemu iz BiH da se uključi u proces tumačenja Šerijata”.

“Nama talibani nisu ni pojasnili šta oni misle o Šerijatu, kako mediji na zapadu nisu upoznati sa Šerijatom tako isto mi nismo upoznati šta talibani misle o tome. Mi koji to pratimo smo dužni ukazati talibanima na to. Ja bih pozvao ulemu iz BiH da se uključi u proces talibanskog tumačenja Šerijata i da im se neke stvari objasne. Čini se da oni nisu spremni da im se objasne neke stvari. Šerijat ima pet osnovnih vrijednosti: Pravo čovjeka na život, pravo na izbor vjere, pravo na imovinu, pravo na čast. To je Šerijat, sve suprotno od toga uključujući i odnos prema ženama, ali ne samo njima. U pitanju je sloboda“.

PROČITAJTE  Afganistan: Zima desetinama porodica pretvorila život u noćnu moru

Ističe da je njegovo pismo “samo preventiva”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare