Politika

Češka imenovala novog šefa diplomatije u jeku spora s Rusijom

Češka Republika dobila je novog ministra vanjskih poslova. Socijaldemokrata Jakub Kulhanek u srijedu je položio zakletvu pred predsjednikom države Milošem Zemanom u Pragu.

Govoreći u vrijeme diplomatskog spora s Rusijom, 76-godišnji Zeman je preporučio da novi šef diplomatije brani “nacionalne interese” ne insistirajući na pretjeranom nacionalizmu.

Jedan od prvih zvaničnih Kulhanekovih akata bit će uručenje protestne note ruskom ambasadoru Aleksandru Smejevskom.

Češka Republika optužuje Moskvu da je odgovorna za eksplozije na odlagalištu municije 2014. u kojima su poginule dvije osobe. Rusija odlučno negira svaku umješanost u taj incident.

Kao rezultat toga, obje zemlje protjerale su po više od deset diplomata i članova osoblja ambasada.

Do prije dvije i po sedmice, Tomas Petricek, koga smatraju prozapadnim političarem, predvodio je ministarstvo vanjskih poslova u Pragu. On je morao napustiti tu poziciju nakon što je izgubio borbu za čelništvo unutar stranke. Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamacek privremeno je predvodio ministarstvo vanjskih poslova.

Parlamentarni izbori održat će se za manje od šest mjeseci u Češkoj Republici. Ankete ukazuju na mogući poraz vladajuće koalicije koju čine populistička stranka ANO i Socijaldemokrati, prenosi dpa.Povezani postovi: