Svijet

Češka otvorila najduži viseći most na svijetu: Pogledajte video

Strah i adrenalin bili su neki od osjećaja prvih posjetioca nakon što su zakoračili na najduži viseći most na svijetu, koji se proteže iznad planinske doline u Češkoj. 

“Došli smo ovamo jer volimo adrenalin”, rekla je planinarka Michaela Klestilova dok se približavala mostu dugačkom 721 metar, koji visi 95 metara iznad zemlje na svojoj najvišoj tački te koji se otvorio u petak. “Došli smo pješke i sada gledamo svoju nagradu.”

Most je nazvan Sky Bridge 721 (Nebeski most), a trebale su dvije godine da se sagradi, dok je gradnja koštala 200 miliona kruna. “Za mene je ovo sjajan pogled”, rekao je Michal Hofirek, prvi posjetioc mosta.

PROČITAJTE  Ponos mornarice potopljen. Jesu li Rusi u tajnosti izvlačili tijela iz uništene Moskve?

Nalazi se na više od 1100 metara nadmorske visine i spaja dva planinska grebena na sjeveroistoku zemlje, 200 kilometara od Praga i blizu granice s Poljskom.

Most je duži od mosta Arouca u Portugalu koji je dugačak 516 metara, a prethodno je smatran najdužim visećim mostom.

No ima i kritičara najdužeg mosta u Češkoj.

Regionalni direktor Češke agencije za zaštitu prirode Michael Servus rekao je Češkoj televiziji ove sedmice da je most izazvao probleme sa zaštitom okolnog područja i da je promijenio karakter područja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare