Svijet

Češka protjerala 18 ruskih diplomata: Imamo informacije da je GRU učestovao u eksploziji 2014. godine

Češka je protjerala 18 članova osoblja ruske ambasade zbog sumnji da su ruske obavještajne službe učestvovale u eksploziji spremišta municije 2014. godine u Vrbeticama, izvijestili su danas češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček.

“Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica”, rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

S nekoliko je eksplozija 16. oktobra 2014. godine razneseno skladište streljiva u Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga. U tim je eksplozijama ubijeno dvoje zaposlenika privatne kompanije koja je iznajmljivala skladište od državne vojne organizacije.

Hamaček je rekao da će “18 ruskih diplomata, identificiranih kao osoblje tajne službe, biti naloženo da napuste zemlju NATO-a u roku od 48 sati”.

Novinska agencija Interfax izvijestila je u subotu da je Vladimir Džabarov, prvi zamjenik šefa Odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao kako su “tvrdnje Praga da su ruski obavještajci učestvovali u eksploziji skladišta streljiva 2014. godine apsurdne”.

“Ruski odgovor na protjerivanje 18 diplomata trebao bi biti proporcionalan”, rekao je Džabarov, a prenijela novinska agencija Interfax.

Aludirajući na moguću rusku odmazdu, neimenovani ruski diplomatski izvor rekao je za Interfax da je Češka ovim potezom “očito odlučila zatvoriti svoju ambasadu u Moskvi”.Povezani postovi: