Sport

Češki fudbaler otkrio da je homoseksualac. Evo kako su ga dočekali navijači

Navijači Sparte pozdravili su ovacijama fudbalera kluba iz Praga Jakuba Janktu. On je prošle sedmice saopćio da je homoseksualac.

Na meču prvenstva Češke, koji je Sparta u nedjelju igrala protiv Jabloneca, Jankta je u igru ušao sa klupe u 70. minutu.

Najprije je pozdravljen velikim aplauzom. Zatim su navijači skandirali njegovo ime.

Reprezentativac Češke je prije sedam dana na svom Instagramu objavio video u kojem je saopćio da želi da živi kao slobodan čovjek i da ne želi da se „krije“.

„Kao i svi ostali, imam svoje dobre strane i svoje slabosti. Imam porodicu i prijatelje“, rekao je vezista Sparte, prenosi Danas.

Zatim je dodao:

"Kao i svi ostali, želim da budem slobodan. Bez strahova. Bez predrasuda. Bez nasilja. Uz ljubav. Ja sam homoseksualac i ne želim više da se krijem“.

Nedugo potom je i njegov klub objavio saopćenje u kojem su pružili podršku svom igraču.

"Jakub je govorio otvoreno o svom seksualnom opredjeljenju sa ljudima iz kluba. Sve je to njegov privatni život. Nemamo komentar. Nemamo pitanja.

Imaš našu podršku. Živi svoj život. Ništa drugo nije važno“, piše u saopćenju Sparte.

Odluku češkog fudbalera da javno progovori o svom seksualnom opredjeljenju pozdravio je i brazilski reprezentativac Neymar.

„Ovo je važan dan. Svako je slobodan. Predrasude su nebitne, bilo da je u pitanju homofobija, rasizam ili bilo koja druga vrsta diskriminacije.

Svako ljudsko biće treba da bude slobodno da radi ono što želi. Ne možete da zabranite nekome da bude ono što želi da bude. Morate da budete slobodni“, napisao je fudbaler francuskog Paris Saint Germaina.

Jankto je odigrao 45 utakmica za reprezentaciju Češke. U karijeri je nastupao još i za italijanske klubove Sampdoriju i Udinese.