Kriminal

Češljaju se sve nabavke, pročitajte šta je tražio Zavod za javno zdravstvo FBiH

Nakon afere “Respiratori”, u kojoj istraga još traje, nadležni organi krenuli su u prečešljavanje svih nabavki koje je provela Federalna uprava civilne zaštite.

Kako smo već ranije objavili, FUCZ je potrošila oko 23 miliona, a Raport je objavio i kompletan spisak svih nabavki koje su provedene.

Kako nam je rečeno, skoro sve nabavke koje je provodila Federalna uprava, na čijem je čelu Fahrudin Solak, date su bez ikakvih procedura i utvrđena su velika odstupanja od cijena koju su u tom trenutku bile na tržištu.

Skoro svaka je problematična

U tom smislu, skoro svaka nabavka je problematična i ima elemenata krivičnog djela, a tri su tačke po kojima se vidi problematičnost nabavki.

Prvo, izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama su nezakonito urađena.

Drugo, nigdje nema egzaktno navedeno šta treba da se kupi i doveze od medicinske opreme, osim spiska kojeg je navodno sastavio Zavod za javno zdravstvo, a na kojem nema ni pečata ni potpisa direktora Davora Pehara. Taj dokument Raport objavljuje:

Kao treća tačka navodi se to da ne postoji komisija koja će dostaviti prijedlog odluke o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama. U ovom slučaju, Solak, odnosno Federalna uprava civilne zaštite je sama sebi davala prijedlog. Tako je bilo i u slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je nabavila “Srebrena malina”.

Kao što se vidi iz dokumenta, Solak je sam sebi dao odobrenje za izuzeće od Zakona o javnim nabavkama,

Solak sam sebi davao odluku o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama

Nepravilnosti koje su utvrđene su brojne, a među njima su i dva ugovora kod kojih nema garancije za dobro izvršenje posla, a posebno je zanimljiv ugovor koji je sastavljen s firmom CUBICUS, koja je nabavila 20.000 testova.

Zetov prijatelj

O ovoj nabavci brojni su mediji izjveštavali i navodili da je vlasnik Denis Đulalić prijatelj Adnana Cerića Cerixa, budućeg zeta Sebije Izetbegović.

Međutim, kako nam je rečeno iz Agencije za javne nabavke, zanimljivo je da je UNDP 20.000 testova od istog dobavljača nudio FUCZ i Vladi RS. Vlada RS je prihvatila ponudu dok je FUCZ odbio uz obrazloženje da će oni direktno nabaviti testove.

Kako nam je rečeno, Vlada RS je jedan test dobila po cijeni od 39 KM + PDV, dok je Federacija iste platila 68 KM.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare