Puni Gas

Četiri od pet vozača ne znaju šta znači ovaj simbol. U nekim autima upozorava na ozbiljan kvar

Jedan je strani portal proveo istraživanje prema kojem je najprepoznatljiviji simbol na na instrument ploči automobila znak za nizak nivo goriva u rezervoar.

Prepoznalo ga je 91 posto ispitanika. Ipak, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistem nije prepoznalo 35 posto ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32 posto, a indikator zračnog jastuka njih 29 posto.

Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto, prenosi Net.hr.

Ta ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili instalacijama, nalazi se samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, s obzirom na to da većina vozača oš uvijek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Ono što najviše iznenađuje jest činjenica da gotovo četiri od pet vozača u Evropskoj uniji, što je više od 77 posto, nije prepoznalo “kontrolnu lampicu za nizak pritisak guma”.

Čini se da je za vozače jednako zbunjujuća i lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada.

Nju, naime, nije prepoznalo 60 posto ispitanika. Odmah iza nje, sa 59 posto netačnih odgovora nalazi se i oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare