Zdravlje

Četiri simptoma koji ukazuju na koronavirus: Italijanski ljekari upozoravaju da ne ignorirate ni promjene na koži

Bolest COVID-19 uzrokovana koronavirusom bolest je respiratornih organa, baš kao i obična prehlada i gripa koju uzrokuju drugi koronavirusi. Riječ je o virusima iz iste porodice, no ovaj se novi, SARS-CoV-2, pokazao u posljednjih nekoliko mjeseci izrazito teškim.

Ponajprije zbog činjenice što je – nov. Zbog mutiranog koronavirusa specifičnog naziva i specifično brze sposobnosti širenja s čovjeka na čovjeka, te one preživljavanja na površinama, brojke zaraženih, kao i onih koji su preminuli od posljedica te bolesti rastu iz dana u dan.

Stoga je od ekstremne važnosti upozoriti ljude na simptome koji bi mogli značiti da su zaraženi, kako ne bi potencijalno virus prenosili na druge osobe. A to nisu uvijek oni “klasični”, tvrde stručnjaci, koji su proteklih sedmica izdvojili još nekoliko neobičnih manifestacija koronavirusa.

Ono na što su, naime, ljekari dosad upozoravali kad su u pitanju simptomi primarno su respiratorne tegobe, kao i glavobolja te groznica. Primarni bi bili suhi kašalj, visoka temperatura i bol u plućima te grlobolja, no u posljednjih su se nekoliko sedmica stručnjaci diljem svijeta upoznali s još nekim simptomima koji su se pokazali na većem broju pacijenata.

Anosmija

Jedan od njih je i nagli gubitak njuha i osjetila okusa. Britanski ljekari upozoravaju na anosmiju (gubitak njuha), koja bi mogla značiti da je osoba “skriveni prijenosnik” koronavirusa, čak i ako nema drugih simptoma.

Prema podacima iz Južne Koreje, Kine i Italije, gotovo trećina pacijenata oboljelih od COVIDA-19 prijavila je ovaj simptom, objavljuju otorinolaringolozi u spomenutoj studiji. Drugih simptoma pacijenti nisu imali, no bili su ekstremno zarazni.

Manifestacije na koži

Nedavno objavljeno istraživanje italijanskih ljekara stavlja u centar pažnje još jedan simptom koji bi osoba bez respiratornih tegoba mogla lako zanemariti, a tako potencijalno i širiti virus dok vjeruje da je zdrava. Riječ je o urtikariji, stvaranju crvenih lezija na koži koje djeluju kao ekstreman osip. Autori studije napominju kako je čak 20 posto hospitaliziranih ispitanika na početku imalo ovaj simptom.

Probavne tegobe

Prije razvoja respiratornih problema, polovina pacijenata zaraženih koronavirusom pati od neke vrste probavnih tegoba. Oni uključuju gubitak apetita, proljev, povraćanje i bol u stomaku.

Iako još većina drugih izvora naglašava kako probavne tegobe nisu toliko učestale kod pacijenata s koronavirusom, sve se češće javljaju oni koji tvrde kako je sve upravo tako počelo. Najprije gubitkom apetita, potom i “standardnim” probavnim tegobama.

Crvenilo oka

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da netko od stanovnika ima COVID-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

„Svjedočila sam tome da je taj simptom prisutan kod svih pacijenata s Covidom-19. Njihove su oči izgledale kao kod nekoga ko ima alergijsku reakciju. Njihove bjeloočnice nisu bile crvene, nego je to bilo kao da su im crveni kapci oko očiju.

Iako simptom nije ušao među one najčešće kad je u pitanju stručna literatura, oftalmolozi naglašavaju kako je uistinu moguće da se crvenilo oka (konjuktivitis) pokaže kao rani simptom koronavirusa. Naime, ako zaraza dođe u sluznicu oka, ona stvara ovu očnu infekciju, koju tek potom pacijent prstima prenosi u sluznicu usta i nosa te tako zahvaća dišne organe.

Što znači “kratak dah”?

Iako je izdvojen kao jedan od najčešćih simptoma, ovo je ujedno i onaj koji budi najveću zbunjenost kod zabrinutih građana.

Naime, kratkoća daha povezana je najčešće s anksioznošću, na koju upozoravaju stručnjaci u novonastaloj situaciji.

Ako ste zabrinuti i mislite da je vaš kratak dah povezan s oboljenjem, obratite pažnju na ostale signale koje vam vaše tijelo šalje, piše Health. Ukoliko vam se dlanovi znoje, a srce ubrzano tuče te su vam zjenice proširene, riječ je najvjerovatnije o napadu anksioznosti.

Ukoliko se uz kratkoću daha javlja i bol u prsima, grlobolja, suhi kašalj i temperatura, mogla bi biti riječ o koronavirusu pa u ovom slučaju kontaktirajte nadležnu službu.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare