Vijesti

Četvrtu dozu vakcine primilo svega 0,24 posto građana, čeka se nova vakcina za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje saglasnosti za pokretanje postupka javne nabavke za novu bivalentnu vakcinu koja štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz tog zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora.

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da saglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavakama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je iskazao potrebe za ovom vakcinom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu također podsjećaju kako je Evropska agencija za lijekove do sada odobrila dvije vakcine protiv covida-19 koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

"Nova vakcina se koristi kao druga, dodatna doza na primarnu vakcinaciju, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje", naglašavaju te dodaju kako su trenutno u Evropi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako "trenutno raspolažemo sa 415 015 doza vakcina protiv covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza vakcina istekao rok trajanja".

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za vakcinisanje protiv covida-19, odgovorili su kako ona trenutno, nije na nivou koju bi željeli i na nivou koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Stoga i ne čudi da su, prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4.334 osobe primile četvrtu dozu vakcine protiv covida-19 (0,24%).

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali sve stanovništvo da se vakciniše, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što dovakcinacijom, a posebno najugroženije, osobe iznad 60 godina života i imunokompromitirane hroničnim bolestima.