Magazin

“Charlie Chaplin bio je sebičan, okrutan i manipulator”. Njegovo tijelo ukradeno je nakon sahrane

Postao je poznat širom svijeta kroz alter ego “Skitnice” te se danas smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti u filmskoj industriji. Njegova karijera je trajala skoro 75 godina, a najviše uspjeha je postigao za vrijeme ere nijemog filma, piše Kurir.

Sam je producirao svoje filmove, a od 1919. godine je imao i potpunu kontrolu nad njima jer je osnovao svoju distribucijsku kuću “United Artists”.

Pisao je, režirao, prepravljao i kompozirao muziku za svoje filmove.

Mnoge kontroverze

Tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, Charlie Chaplin je naišao na razne kontroverze, te je njegova popularnost počela opadati. Razlog za to je najviše bilo njegovo miješanje u politiku, a mnogi su ga upoređivali i s Hitlerom, zbog sličnosti u odrastanju i fizičkom izgledu.

Zato je Charlie odlučio napraviti komediju o njemu. Film je objavljen 1940. godine, uz veliki publicitet. U filmu je po prvi put koristio zvuk.

Iako je projekt bio uspješan, publici se nije svidio kraj u kojem sam Charlie gleda u kameru i pet minuta priča o zaustavljanju rata i fašizma. Film je dobio pet Oskara, uključujući i one za “Najbolji film“, “Najbolji originalni scenarij“ i “Najboljeg glumca“.

Britanski filmski institut ga opisuje kao “dominantnu figuru svjetske kulturne baštine”, a Time magazin ga je svrstao u “100 najvažnijih ljudi 20. vijeka”.

Prvi brak s glumicom Mildred Harris, okončao je ubrzo pošto im je tri dana po rođenju preminuo sin, ali je glumica kao razlog razvoda navela njegovu “mentalnu okrutnost”.

Brak s glumicom Litom Grey okončan je nagodbom koja je u to vreme bila najskuplji razvod u povijesti Hollywooda. Poslije tri neuspješna braka, sreću je pronašao s Unom i s njom dobio osmero djece i proveo 34 godine u braku.

“Bio je nedostupan.: “Tvoj otac radi, nemoj ga ometati, izgubit će inspiraciju”, stalno su mi govorili. Naš se svijet vrtio oko dobrobiti oca. Odrasla sam uz ikonu, ali zapravo nikada nisam shvatila ko je bio taj čovjek”, rekla je kćerka Jane.

Bio je moćan

“Bio je toliko moćan da se nisi mogao s njim svađati, jer on nije mogao griješiti, on je uvijek bio u pravu”.

Prema knjizi biografa Petera Aykroyda, Chaplin je bio sebičan, okrutan i dominantan čovjek. Manipulator, koji nije imao osjećaj kajanja.

Zbog “ljubavi” prema mladim djevojkama, glumcu je dugo odlagana plemićka titula, ali se istom ipak uspio okititi 1975., dvije godine prije smrti.

Dana 25. decembra 1977. godine, Chaplin je umro od srčanog udara u snu u 89. godini. Sahrana održana dva dana kasnije bila je privatna, prema njegovim željama.

Sahranjen je u Švicarskoj, a tri mjeseca poslije sahrane, njegovo tijelo je ukradeno. Od Une Chaplin otmičari tijela mrtvog glumca tražili su 600.000 dolara za otkup, ali su ubrzo uhapšeni i poslani u zatvor.

Njegovo tijelo pronađeno je zakopano u selu Novil. Vraćeno je na prvobitno groblje, nakon čega je ograđeno betonom.

Jedan mali planet u našem sistemu, koju su otkrili sovjetski astronomi, zove se 3623 Chaplin.

Spomenici Chaplinu se mogu vidjeti ne samo u Londonu, već i u Slovačkoj, Poljskoj, Irskoj, Indiji, Italiji, Španiji i Švicarskoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare