Zdrava hrana

Chia sjemenke: Topi kilograme, čuva srce, liječi upale

Nutricionisti chia sjemenke smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svijetu. Kao prava riznica proteina i vlakana, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma.

Chia sjemenke koriste se hiljadama godina u ljudskoj ishrani, ali su svoju popularnost stekle tek posljednjih dvadesetak godina. Danas zasluženo nosi epitet superhrane, kao jedan od dva najsnažnija izvora omega-3 masnih kiselina, pored lanenog sjemena.

Chia je odavno poznata kao dio prehrane stanovnika Srednje i Južne Amerike. Konzumirali su njena mljevena zrna ili pak spravljali napitak za okrjepu. Od sjemenki su cijedili i ulje koje je osim u prehrambene svrhe poslužilo i za oslikavanje tijela. Drevni narodi Asteka i Maja koristili su cha sjemenke i smatrali ih iznimnim izvorom energije što jasno potvrđuje i podatak da je upravo “chia” riječ koju su narodi Maja koristili za “snagu”.

Spas u modernom načinu života

Danas se ova namirnica prilagodila modernom načinu života u smislu da je postala sastavni dio raznih napitaka, shakeova, smoothiea, pudinga ili slično.

Kako koristiti chia sjemenke i iskoristiti sve njihove blagodati. Chia sjemenke je moguće kombinirati sa žitaricama, jogurtom, kao dodatak raznim voćnim i povrtnim sokovima ili pak kolačima, stavljati u razne umake ili salate. Prije upotrebe potrebno ih je samo namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini na desetak minuta. Naš savjet je da ih u jela dodajete pri samom kraju kako ne bi izgubila hranjive tvari tokom termičke obrade.

Ovo sjeme obiluje korisnim masnoćama koje su neophodne organizmu da apsorbira vitamine topljive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju. Upravo ove kiseline važne su za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih sudova, za pravilno funkcioniranje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Korisne su za srce

Chia sjemenke su vrlo sitne, crne, bijele i tamnosmeđe boje, a potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Osim kvalitetnih bjelančevina i antioksidanata, ova biljka je dragocjen izvor minerala (mangan, kalcija, fosfor, kalija, magnezija, natrija, željezo, cink), kao i vitamina, posebno C, E i B kompleksa. Svrstava se u zdravu hranu i zato što za njen uzgoj nisu potrebni insekticidi, budući da je otporna na štetočine. Zato je jedna od najčistijih i samim tim najzdravijih biljaka na našoj planeti.

Svakodnevna upotreba chia sjemenki korisna je za srce, što se najviše duguje visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od svih upalnih procesa, razvojnih poremećaja, artritisa, demencije, depresije, astme.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare