Vijesti

Christan Schmidt se sastao sa Bidenovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost: Amerika podržava suverenitet i integritet BiH

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, Jake Sullivan, sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i izrazio snažnu podršku SAD njegovoj kancelariji i njenom mandatu da nadgleda civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Sastanak se desio u jeku velike političke krize u BiH zbog inicijative rukovodstva entiteta Republike Srpske da se jednostrano povuče iz brojnih državnih institucija, uključujući vojsku.

Sullivan i Schmidt razgovarali su o “važnosti funkcionalnih institucija za pružanje usluga, osiguravanje stabilnosti i vladavine prava, te pružanje osnove za mir i ekonomske prilike za sve ljude u Bosni i Hercegovini”.

Oni su se također složili u vezi potrebe borbe protiv korupcije i podrške civilnom društvu.

Sullivan i Schmidt su istakli svoju "zajedničku predanost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Bijele kuće.